Gelders zwemseizoen 2023 vanaf 1 mei weer van start

Foto: Igor Link via Pixabay

Het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewater is vanaf maandag 1 mei van start gegaan.. De inwoners van Gelderland kunnen deze zomer zwemmen in 73 zwemwateren. Een uitbreiding, want er is nu een recreatiestrand aangelegd bij De Hetersche Waarden.

Nu kan in Heteren verantwoord buiten worden gezwommen. Voorheen weken zwemmers uit naar de Neder-Rijn, maar het nieuwe strand is een stuk veiliger.

Let een beetje op

In Nederland zijn meer dan 700 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar je veilig kunt zwemmen. Zwemmen in oppervlaktewater heeft ook risico’s. Hou er bijvoorbeeld aan het begin van het seizoen rekening mee dat het water nog erg koud kan zijn en dat je daardoor verkrampt kunt raken. Zwem uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties, daar wordt op waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn vindbaar op zwemwater.nl en te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie. Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico.

Gelderse zwemwateren

Er zijn in deze provincie geen zwemwateren komen te vervallen. Dit jaar zijn het er dus 73, met daarbinnen 90 zwemzones. Bij de aangewezen locaties worden de waterkwaliteit en de veiligheid gecontroleerd en recreanten op de hoogte gesteld als er problemen zijn. Op de informatieborden is de kwaliteit van het zwemwater volgens EU-richtlijnen aangegeven in vier kwaliteitsklassen. De aangegeven kwaliteitsklassen zeggen wat over de waterkwaliteit gedurende de afgelopen jaren. Daarnaast wordt informatie gegeven over de actuele kwaliteit. Watergedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Ook deze zomer blijven we alert. Vorig jaar zijn we daar druk mee geweest, mede vanwege het warme zomerweer. Hoe dat zich in 2023 ontwikkelt, weten we nu nog niet. Maar we weten nu al wel dat we ons blijven inspannen voor de veiligheid van de zwemmers.”

Gezondheidsrisico’s

Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, bijvoorbeeld de kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de Ziekte van Weil. Op officiële aangewezen zwemwaterlocaties controleert de overheid de waterkwaliteit.

Ga goed voorbereid zwemmen

Maak de komende maanden gebruik van de vele mooie zwemwaterlocaties in ons land. Kijk op zwemwater.nl of op de zwemwaterapp (zie Google Play en de App Store) voordat je op pad gaat. Je ziet dan vooraf of er bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s zijn waardoor je beter een andere locatie kunt kiezen. Op het bord bij de zwemlocatie kun je dat natuurlijk ook zien, maar dat is wellicht wat laat. Door de sluiting van de zwembaden is het de afgelopen periode (corona) lastig geweest om de zwemvaardigheid op peil te houden. Wees je daarvan bewust en houd vooral kleine kinderen extra in de gaten.

Meer informatie

Via de landelijke site Zwemwater en de zwemwaterapp kun je altijd de meest actuele informatie over alle aangewezen zwemwaterlocaties in Nederland vinden.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen