Eerste wandeldag Nijmeegse Vierdaagse te veel voor 732 lopers

Foto: MarioBe, Pixabay

Nijmegen – De eerste wandeldag van de 105e Nijmeegse Vierdaagse was voor 732 lopers te veel, maakte de organisatie dinsdag bekend. Zij zijn onderweg op het parcours door de Betuwe uitgevallen of ze kwamen te laat over de finish in Nijmegen.

Dinsdagochtend verschenen al een kleine duizend lopers niet aan de start. Dat betekent dat er nog 41.796 deelnemers aan de Vierdaagse zijn.

Safety Car

Voor het eerst ging een zogenoemde safety car voor het wandellegioen uit over het parcours. De inzittenden van de “bezemwagen vooraf”, zoals marsleider Henny Sackers het noemde, controleren of de hele route klaar is voor de lopers. Ze controleren onder meer wegafzettingen, medische hulpposten en of alle controleposten op hun plek zijn. Vierdaagselopers mogen de bezemwagen niet inhalen. Als ze dat toch doen, lopen ze op eigen risico. Bij controleposten worden te snelle lopers gewaarschuwd dat ze op de bezemwagen moeten wachten. Niet iedereen was daar even blij mee.

Veel flauwtes na binnenkomst

De eerste die finishten, een militair en een rolstoeler kwamen kort na elkaar voor 10.00 uur over de finish. Het Rode Kruis heeft opmerkelijk veel Vierdaagselopers onderuit zien gaan aan het eind van hun eerste wandeldag, na binnenkomst in Nijmegen. Het werd dinsdagmiddag nog behoorlijk warm in Nijmegen. Volgens het Rode Kruis is stilstaan na de geleverde inspanning in combinatie met warmte en alcohol genoeg om mensen die daar gevoelig voor zijn te laten flauwvallen. Er hebben zich geen ernstige incidenten voorgedaan volgens de dienst.

Er waren ook erg veel blarenbehandelingen op het finishterrein, terwijl het onderweg juist relatief rustig was met de blaren, aldus het Rode Kruis

Tweede wandeldag

Hoeveel lopers woensdag op pad gaan voor de tweede loopdag, Roze Woensdag, door het Land van Maas en Waal moet blijken na de start. Uit wetenschappelijk onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen is gebleken dat de eerste loopdag voor de wandelaars de zwaarste is, terwijl altijd werd aangenomen dat de tweede dag de moeilijkste was.

Op de eerste dag krijgt 20 procent van de lopers te maken met uitdroging, zeker als het zoals dinsdag warm en zonnig is. Een aantal van die wandelaars haalt de eerste dag wel, maar gaat op de tweede dag niet meer van start. Later in de week past het lichaam zich aan de inspanning aan.

Voor woensdag wordt regen onderweg verwacht. De hulpdienst raadt wandelaars aan droge sokken mee te nemen, want natte sokken zorgen voor blaren. Wie een poncho aantrekt tegen de regen, moet die meteen na de bui weer uitdoen, anders is er kans op oververhitting, meldt het Rode Kruis.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Dossier: 4-Daagse Nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen