Rutte: mondkapje in publieke ruimte dringend advies vanaf nu

Foto: melli666, pixabay

Voor heel Nederland geldt sinds gisterenmiddag een dringend advies om in de publieke ruimte een mondkapje te dragen. Dat zei premier Mark Rutte in debat met de Tweede Kamer.

Veel partijen hadden om een landelijke richtlijn gevraagd. Het kabinet moet de precieze regeling nog uitwerken.

Oproepen van vragen

Een advies om zo’n mond-neuskapje te dragen, roept nog wel veel vragen op, benadrukte Rutte. Bijvoorbeeld op stations, waar een advies geldt, terwijl het eenmaal in de trein om een verplichting gaat. Vrijdagavond om 18.00 uur zal het kabinet meer details kunnen geven over deze vragen, zegt Rutte.

De premier wil ook dat winkeliers de mogelijkheid krijgen om mensen die geen masker dragen, te weren. “Winkeleigenaren willen wij niet verantwoordelijk maken voor de handhaving, helemaal niet. We willen ze wel de gelegenheid geven om te zeggen: ik wil dat je zo’n ding om doet, anders kom je niet binnen.”

Volgens Rutte geldt het advies een mondkapje te dragen eigenlijk “overal waar je de hemel niet ziet”. De premier noemt winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations. Bij de kapper, schoonheidsspecialist en andere contactberoepen moet zowel de dienstverlener als de klant een mond-neuskapje dragen.

Hoewel het in principe geldt voor restaurants, cafés, theaters en concertzalen, hoeft het mondkapje niet gedragen te worden als iemand zit, omdat een stoel of kruk dan op 1,5 meter afstand gezet kan worden. Ook voor middelbare scholen komt er een uitzondering. “Want daar geldt al dat de leraar 1,5 meter afstand moet houden van de leerlingen.”

KHN: opvolgen advies is aan de ondernemer

Alle horecaondernemers moeten voor zichzelf beslissen of ze het nieuwe mondkapjesadvies van het kabinet opvolgen. Dat laat brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten.

“Vooralsnog blijft het bij een advies en laat het kabinet de keuze bij de horecaondernemers; dit is een afweging die zij zelf moeten maken”, reageert KHN.

Volgens de brancheorganisatie staat de volksgezondheid bij horecaondernemers altijd op nummer 1. Ze vindt wel dat de overheid goed moet kunnen “onderbouwen waarom mondkapjes nodig zijn en wat dit qua veiligheid oplevert”. Zeker als op een gegeven moment wordt besloten om mondkapjes verplicht te stellen.

Als dat gebeurt wil de KHN wel dat daar meer vrijheden voor de horeca tegenover staan. “Zoals België en Duitsland waar bijvoorbeeld 10 personen of meer aan tafel zijn toegestaan.”

Geen plicht: advies

In veel andere landen geldt een draagplicht vanaf een bepaalde leeftijd. Rutte houdt vol dat hij geen plicht wil, waar sommige oppositiepartijen wel om hadden gevraagd.

Het blijft een dringend advies, maar geldt vanaf nu landelijk. In het openbaar vervoer en op luchthavens is al langer wél een verplichting van kracht, omdat het daar niet altijd mogelijk is 1,5 meter afstand te houden.

Lees ook: ‘Binnen anderhalve meter vliegen meeste hoest- en niesdruppels rond’

Bron: Nieuws.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden