Alarmniveau corona verhoogd, minister roept op tot herhaalprik

Foto: Mohamed Hassan, Pixabay

De thermometer, die aangeeft hoe het staat met de druk op de zorg en de samenleving door het coronavirus, is door de minister verhoogd van 1 naar 2 om het oplopend aantal coronabesmettingen.

Iedereen wordt opgeroepen zich aan de basisregels te houden. Kwetsbare mensen worden nadrukkelijk opgeroepen de herhaalprik te halen. Zo wordt je bescherming op peil gehouden, twittert zorgminister Ernst Kuipers.

Basisregels

Voor iedereen geldt het advies om je aan de basisregels te houden, benadrukt een woordvoerder van het ministerie van VWS. Zoals handen wassen en hoesten en niezen in je elleboog. Bij klachten wordt geadviseerd een zelftest te doen en als daaruit blijkt dat je besmet bent, moet je thuisblijven. Er moet goed geventileerd worden. Onder de basisregels vallen ook het halen van een vaccin, booster- of herhaalprik.

Over de hele linie is de toename van het aantal besmettingen zichtbaar, aldus de woordvoerder. Daarom is de thermometer verhoogd van 1 naar 2. Dat betekent dat de impact op de zorg en de samenleving is verhoogd en dat vooral kwetsbare mensen risico lopen. De thermometer kan oplopen tot 4, wat betekent dat de impact ‘zeer hoog’ is op zorg en samenleving en dat de gevolgen ervan voor iedereen merkbaar zijn.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames neemt snel toe, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. In de afgelopen week zijn 601 mensen vanwege coronabesmettingen opgenomen, tegen 485 een week eerder. Het aantal meldingen van sterfgevallen door corona steeg in een week tijd van 20 naar 39.

In de afgelopen week registreerde het RIVM 23.693 positieve tests, het hoogste aantal sinds eind juli. Vergeleken met vorige week steeg het aantal bevestigde besmettingen met 24,5 procent. In verpleeghuizen steeg het aantal positief geteste bewoners met 23 procent.

Ook de branchevereniging van zorgorganisaties in de ouderenzorg ActiZ roept kwetsbare mensen op om een herhaalprik te halen. Verder vraagt ActiZ mensen die ouderen thuis of in een verpleeghuis bezoeken, goed na te gaan of ze klachten hebben die op een coronabesmetting kunnen duiden. “Het coronavirus is nog niet weg”, aldus een woordvoerster. “Blijf dus daarom alert.”

Coronadrukte in ziekenhuizen boven niveau zomergolf

Ziekenhuizen behandelen momenteel 1160 positief geteste mensen, het hoogste aantal sinds 19 april, bijna zes maanden geleden. Daarmee zitten we nu boven het hoogtepunt van de zomergolf. In een week tijd zijn 287 positief geteste mensen meer opgenomen dan er de ziekenhuizen hebben verlaten.

Vooral de verpleegafdelingen lopen snel vol. Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen daar nu 1113 positief geteste mensen. Intensive cares hebben de zorg voor 47 mensen met corona, iets meer dan in de afgelopen periode.

De afgelopen dag zijn 172 positief geteste mensen nieuw opgenomen. Dat is de grootste instroom sinds 21 juli.

Najaarsgolf

Precies een jaar geleden, op 11 oktober 2021, hadden ziekenhuizen 497 coronapatiënten onder hun hoede. Ongeveer een maand later, half november, was dat aantal gestegen tot boven de 2000. Begin december piekte de golf bij meer dan 2800 opgenomen coronapatiënten.

De cijfers van het LCPS maken geen onderscheid tussen mensen die vanwege hun coronaklachten zijn opgenomen en mensen die andere gezondheidskwalen hadden en toevallig ook besmet bleken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hanteert dat onderscheid wel en ziet daadwerkelijk meer opnames door corona. Het instituut zegt dat de najaarsgolf is begonnen.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen