112

Aantal bekeuringen handheld bellen stijgt explosief

Meer bekeuringen door MONOcam
Meer bekeuringen door MONOcam
Foto: Pexels via Pixabay

Het CJIB heeft deze zomer bijna drie miljoen bekeuringen verstuurd. Het is weliswaar een procent minder dan een jaar geleden, maar uit cijfers blijkt dat handheld bellen explosief stijgt.

Het blijkt dat mensen niet van de mobiele telefoon af kunnen blijven in het verkeer. Er is een stijging van zo’n 47.000 bekeuringen naar ruim 66.000. Dat is een derde meer dan een jaar geleden. Zo’n 21.000 fietsers gingen op de bon. Om mensen op te sporen die bellen achter het stuur worden zogenaamde MONOcams ingezet. Daarmee kan worden gecontroleerd of een mobiel apparaat wordt vastgehouden achter het stuur. Ook worden touringcars ingezet. Het tegengaan van afleiding is een van de prioriteiten in de verkeershandhaving.

Verkeerovertredingen

Deze zomer zijn bijna drie miljoen bekeuringen uitgeschreven waarvan de meeste voor te hard rijden, maar ook het rijden door een rood verkeerslicht. Ook het aantal staande houdingen is gestegen van 155.491 naar 171,617. Zo’n 2.3 miljoen bekeuringen werden uitgeschreven voor het te hard rijden. Dat is ietsje lager dan een jaar daarvoor. Het merendeel van deze verkeersovertredingen wordt geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen op kenteken. De flitspaal blijkt met 1.106.284 snelheidsovertredingen het best te scoren, 786.637 gingen in een trajectcontrole op de bon en 430.829 met mobiele radarsets.

Trajectcontroles

Bij de trajectcontroles is een daling te zien van 849.545 vorig jaar naar 786.637 dit jaar. De daling is vooral te zien bij de trajectcontrolesystemen op N-wegen, die sinds 2020 en 2021 actief zijn. Nu deze controles er een tijdje staan, houden bestuurders zich beter aan de maximum snelheid, wat de verkeersveiligheid ten goede komt. Ook zijn op bepaalde wegen de trajectcontroles minder beschikbaar geweest vanwege onderhoudswerkzaamheden.

Slimme camera

“Om het veiliger op de weg te krijgen, handhaaft de politie op met name deze grote ongevalsveroorzakers. Dat doen we door agenten in te zetten, maar ook met behulp van technische middelen, zoals de MONOcam”

vertelt Paul Broer. Hij houdt zich binnen de politie bezig met het strategisch thema Verkeer. De MONOcam is grotendeels door de politie zelf ontwikkeld. Het is een mobiele camera die op een driepoot staat. Het apparaat kan zowel binnen als buiten de bebouwde kom worden neergezet. Bij de camera zit software. Hierdoor ‘herkent’ hij bestuurders die een apparaat in de hand hebben. Het gaat echt alleen om het vasthouden; er hoeft niet bewezen te worden dat iemand echt belt, appt, een navigatiesysteem bedient of een muziek-afspeellijst doorscrolt.

Tijdens de pilot – die nu is afgerond – heeft de camera geleerd wanneer er sprake is van een overtreding. Als hij ziet dat iemand achter het stuur mogelijk een telefoon in de hand heeft, dan geeft hij deze ‘hits’ direct door aan een agent van Team Verkeer. Die beoordeelt of het inderdaad klopt dat een bestuurder niet handsfree bezig was. De politie hanteert hierbij het vierogenprincipe. Dat betekent dat ook nog een tweede politieambtenaar een check doet. Dit gebeurt onafhankelijk van de eerste controle. Is er sprake van een overtreding, dan verstuurt de verbalisant alles naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dat vervolgens de bekeuring verstuurd. Alle politie-eenheden krijgen de komende tijd zo’n slimme camera. (Bron: politie.nl)

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen