112

Geluidsoverlast van je buren pak je zo aan

Foto: Politie.nl

Politie Gelderland is nieuwsgierig hoe jij je buren aanspreekt op geluidsoverlast. Iedereen krijgt er namelijk weleens mee te maken. Je buren beginnen bijvoorbeeld vroeg met klussen, draaien harde muziek of ze hebben blaffende honden. Wanneer je er last van blijft houden, dan is het geluidsoverlast. Dat kan erg vervelend zijn. Probeer er samen uit te komen.

Ga het gesprek met ze aan! Misschien hebben je buren niet door dat ze voor overlast zorgen. Zoek daarom samen naar een oplossing. Probeer afspraken te maken, zodat je zo weinig mogelijk overlast hebt. Spreek bijvoorbeeld af tot hoe laat ze muziek draaien of tot hoe laat ze doorgaan met hun verbouwing.

Lukt dat niet of is het lastig om contact te maken met de buren? Meld het bij je verhuurder, gemeente, de Vereniging van Eigenaren (VVE) of bij de toezichthouders zoals een conciërge. Zij kunnen samen met jou kijken naar een passende oplossing.

De aanpak

Kom je er samen niet uit? Onderneem dan de volgende stappen:

  • Je spreekt pas van overlast als iets geregeld gebeurt, dus houd een logboek bij. Hierin schrijf je wanneer de overlast gebeurde en wat het is, zoals muziek of bijvoorbeeld hard stemgeluid.
  • Huur je een woning of ben je eigenaar van een appartement? Meld de overlast dan bij de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren (VvE). Flatgebouwen en woningen van woningbouwverenigingen hebben vaak woonregels of huishoudelijke reglementen. Daarin kunnen regels staan over het voorkomen van geluidsoverlast.
  • Is er een toezichthouder in de flat of wijk? Informeer hem of haar, zodat alle meldingen van bewoners in de buurt samengevoegd kunnen worden. Hoe meer meldingen, hoe meer mogelijkheden er zijn om de overlast aan te pakken.
  • Blijft de overlast aanhouden? Neem dan contact op met de gemeente of sociaal wijkteam en vraag naar de mogelijkheid van buurtbemiddeling of mediation. Zij bieden ondersteuning bij problemen tussen buren en helpen een oplossing te vinden waarmee iedereen tevreden is. Veel gemeenten hebben ook een meldpunt voor overlast. Een rapporteur komt dan bij je langs en kan andere organisaties om hulp vragen als dat nodig is.

Meer informatie

Neem contact op met de politie als geluidsoverlast overgaat in dreiging met geweld. Bij acute dreiging of gevaar bel je 112. Bel in andere gevallen naar 0900-8844, of vul het meldformulier op deze website in.

Bron:FB Politie Gelderland & Overijsel 

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen