112

Hennepkwekerij: duo uit Velp veroordeeld, man uit Heteren vrijgesproken

Foto: Future Filmworks, pixabay

Twee mannen uit Velp van respectievelijk 39 en 44 jaar zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een hennepkwekerij in Klarenbeek. Een Heterenaar van 39 werd hiervoor vrijgesproken.

De 39-jarige man uit Velp maakte zich schuldig aan het medeplegen van hennepteelt en de 44-jarige man Velp was hieraan medeplichtig. Beide mannen krijgen een gevangenisstraf die gelijk is aan het voorarrest. Daarbij legt de rechtbank voorwaardelijke taakstraffen op van respectievelijk 60 en 40 uur. De 39-jarige man moet verder ruim 40 duizend euro terugbetalen aan de Staat. Dit is het bedrag dat hij met de hennepkwekerij zou hebben verdiend.

De rechtbank spreekt een 39-jarige man uit Heteren vrij van betrokkenheid bij de hennepkwekerij. Volgens de rechtbank was er geen bewijs om tot een veroordeling te komen.

Bijna 500 planten

De politie trof in mei 2017 een hennepkwekerij met 498 hennepplanten aan in een woning in Klarenbeek. De 39-jarige man ontkende iets met de hennepkwekerij te maken te hebben. Naar eigen zeggen wist hij niets van de kwekerij. Wel kwam hij meerdere keren per week in de woning op visite. Ook beschikte hij over sleutels van de woning. De rechtbank vindt zijn verklaring niet aannemelijk. Buiten de woning was al een hennepgeur te ruiken en het pand was zichtbaar onbewoond. De rechtbank oordeelt dat het niet anders kan zijn dan dat hij een rol had bij het telen van hennep in die woning.

De rol van een 44-jarige man uit Velp was kleiner, maar is ook onmisbaar geweest. Hij huurde het pand waar de kwekerij in is aangetroffen en stelde deze aan een ander ter beschikking. Daarmee tolereerde hij dat er een hennepkwekerij in gevestigd zou worden. Om die reden veroordeelt de rechtbank hem tot medeplichtig zijn aan het telen van hennep.

Eigen financieel gewin

De rechtbank neemt het de mannen kwalijk dat zij betrokken waren bij de hennepkwekerij. De handel in en het gebruik van verdovende middelen gaat vaak samen met verschillende vormen van (ernstige) criminaliteit. Afgezien van het feit dat hennepteelt verboden is, kan het ook gevaarlijke situaties – zoals brandgevaar – opleveren. De mannen hadden alleen hun eigen financiële gewin voor ogen.

Vrijspraak diefstal elektriciteit

Aan de mannen was ook ten laste gelegd dat zij stroom hadden gestolen om de hennepkwekerij draaiende te houden. Op de zitting gaf de officier van justitie aan dat zij daarvoor geen bewijs in het dossier zag. De rechtbank is het daarmee eens en spreekt de mannen daarvan vrij.

Ontnemingsvordering

De ontneming van het geld dat de mannen met de hennepteelt verdienden, is alleen voor de 39-jarige man op de zitting behandeld. Hij moet een bedrag van ruim 40 duizend euro aan de Staat betalen. De ontnemingszaak van de andere man ging niet door, omdat zijn oproeping niet juist was.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Bron: Rechtspraak

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen