Het Bevrijdingsvuur raast met onverminderde kracht door Nederland

Het Bevrijdingsvuur voor hotel De Wereld
Foto: DM van Hellesem

Op 4 en 5 mei staat Wageningen, Stad der Bevrijding, in het teken van herdenken en vieren van de vrijheid. Met talloze reportages, optredens en activiteiten geeft het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) invulling aan het thema, “Vrijheid: Jij maakt het verschil!”.

Bekende onderdelen als het ontsteken van het Bevrijdingsvuur, Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en een (aangepast) Bevrijdingsfestival Gelderland zijn ook dit jaar belangrijke bouwstenen van het programma. Vanwege het coronavirus is publiek bij de activiteiten niet mogelijk. Alle programmering is daarom twee dagen lang te volgen via het interactieve Wageningen45 LIVE, op Wageningen45.nl.

Campagne

We eren de laatste generatie bevrijders en overlevenden uit de Tweede Wereldoorlog, onze rechtstreekste ogen en oren naar het verleden. De verschilmakers van toen. Nu is de tijd om de verschilmakers van vandaag én morgen te zoeken! Op openbare plekken in Wageningen liggen daarom vanaf 1 mei gratis postkaarten. Iedereen kan met deze postkaart een dankwoord naar zijn/haar eigen verschilmaker sturen: een vriend of een familielid. Een docent of collega. Of een andere sleutelfiguur in het leven: Schrijf die verschilmaker een Wageningen45-kaart om te bedanken!

4 mei – Wereldgesprek over holocaust

Onder leiding van presentatrice Liesbeth Staats starten we met herdenken op 4 mei vanuit de Grote Kerk in Wageningen. Met onder anderen een terugblik naar Wageningen in de jaren ’40-’45 en een ‘Wereldgesprek’ met als thema: “Hoe overwin je een grote oorlogswond?”. Frénk van der Linden gaat in gesprek met twee speciale gasten: Betty Mock en Rob van Moscou. Beiden verloren in de Tweede Wereldoorlog hun ouders en tientallen andere verwanten in concentratiekampen van de Nazi’s. Aan de hand van fragmenten uit de indringende documentaire “Ontsnapt aan vernieling”, vertellen Betty en Rob ons op welke manier zij, ieder verschillend, omgaan met de erfenis van de holocaust.

4 mei – Lokaal Herdenkingsprogamma

Daarna gaan we door met een lokaal herdenkingsprogramma in samenwerking met de 4Meiwerkgroep. Uiteraard met een liveverslag van de toespraak van de burgemeester bij het monument van de gevallenen, de twee minuten stilte om 20.00 uur én de kranslegging.

4 mei – Bevrijdingsvuur

Stel dat er ergens in de wereld een hotel staat waar de vrijheid te gast is. Een denkbeeldige plek, verbeeld door een historisch pand waar oneindig veel verhalen huizen. Dit hotel staat in Wageningen: Hotel de Wereld. Vanaf 2021 zullen daar jaarlijks in de nacht van 4 op 5 mei veertien (namens alle Bevrijdingsfestivals één) bijzondere mensen verblijven. Verschilmakers met een indrukwekkend verhaal. Een verhaal over oorlog, over vrijheid, over angst, over (niet) jezelf kunnen zijn, over heldendaden, over verering en over liefde.

Mensen die het verschil maken: onze veertien ‘Verschilmakers’, dit jaar: Splinter Chabot, Lakshmi, Dr Jean-Luc Murk, Nazmiye Oral, Ellen ten Damme, Ruben Hein, Loiza Lamers, Tommy & Rowan, Dante Kedde, Masood Eslami, Natascha van Weezel, Fridays for Furture, Krystal van Dinter én uiteraard een WOII-veteraan. De verhalen van deze verschilmakers zijn zichtbaar van 21.20 – 22.30 bij Omroep Gelderland én natuurlijk via Wageningen45 LIVE.

De bevrijdingsvuurceremonie markeert de overgang van het herdenken op 4 mei naar het vieren op 5 mei. Ook dit jaar vindt de memorabele ceremonie met de verschilmakers plaats en is van 23.50-00.10 LIVE te volgen via NOS, Omroep Gelderland én Wageningen45 LIVE.

(tekst gaat verder onder afbeelding, klik voor vergroten)

Bevrijdingsvuur

 

5 mei – Opening Bevrijdingsdag

Wageningen45 LIVE-presentatrice Liesbeth Staats opent Bevrijdingsdag met ‘Vroege Vrije Vogels’ en ‘VeteranenTV’. Ook is er aandacht voor de Vrijheidsbox: speciaal voor studenten. Door het coronavirus kunnen we op 4 en 5 mei niet in grote getalen bij elkaar komen om te herdenken en te vieren. Met de Vrijheidsbox kun je tóch samen van Bevrijdingsdag genieten. De Vrijheidsbox is zorgvuldig in samengesteld door leerlingen van Rijn IJssel Vakschool Wageningen.

5 mei – Nationale Herdenking Capitulaties 1945

De Nationale Herdenking Capitulaties 1945 vindt elk jaar plaats bij het Nationaal Bevrijdingsmonument op het 5 Mei plein in Wageningen. Leerlingen van Scholengemeenschap Pantarijn in Wageningen hebben persoonlijke dankbrieven geschreven aan de 680 WOII veteranen nog in leven, verdeeld over acht geallieerde landen. Een aantal portretten, van de leerling tot aan de veteraan, zien we tijdens de herdenking. Ook herkenbare programmaonderdelen komen terug: een flypast van historische vliegtuigen, een speech van Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten, de kranslegging, the Last Post, een minuut stilte, het Wilhelmus tezamen met het hijsen van de Nederlandse vlag.

Met als slot een vlaggenceremonie van de acht betrokken geallieerde landen. Na de Nationale Herdenking wordt het Bevrijdingsvuur Gelderland ontstoken. Uitgezonden van 12.00-13.30 door Omroep Gelderland en de NOS. Je kunt de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op 5 mei ook volgen via Wageningen45 LIVE.

5 mei – Start Bevrijdingsfestival

Tijdens het online Bevrijdingsfestival Gelderland, vanaf 13.00 uur, genieten we van optredens en interviews vanuit drie unieke locaties in Wageningen: Theater Junushoff, Hotel de Wereld en de Grote Kerk. Kijk via Wageningen45 LIVE mee naar de bijzondere interviews en prachtige optredens van een heel gevarieerd aanbod van artiesten zoals Davina Michelle, Ellen ten Damme, Tino Martin Jett Rabel, Lakshmi, Froukje, S10, Jonna Fraser, bluesband The Strikes,  edison winnaar Pieter de Graaf en vele anderen. Ook kunnen we aanschuiven bij de Vrijheidscolleges van Haroon Ali en Soundos el Ahmadi.

5 mei – Muzikale tour van de Vrijheid

Tien muziekmakers én tien verhalenvertellers komen samen op 10 iconische Gelderse oorlogsmonumenten in de Muzikale Tour voor de Vrijheid. Geïnspireerd door de verhalen uit het verleden hebben de muziekmakers een muziekstuk gemaakt, aangevuld met hun eigen ervaringen en hun blik op de wereld. De verhalenvertellers zijn mensen met een persoonlijk verhaal en directe binding met de locatie. Uitgezonden door Omroep Gelderland en via Wageningen45 LIVE.

5 mei – Afsluiting 4 en 5 mei

Vanaf 22.00 uur rondt presentatrice Liesbeth Staats 4 en 5 mei af in Wageningen45 LIVE. Met een compilatie van de Bevrijdingsfestivals door de NOS, een terugblik met aantal gasten én een vooruitblik naar het jaarplan van Wageningen45.

Het volledige programma van Wageningen45 LIVE is terug te vinden op Wageningen45.nl. Alle activiteiten rondom 4 & 5 mei zijn, volgens de coronamaatregelen, zonder publiek.

♦♦♦

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen