Een maatje voor een kind of jongere met Forte School Overbetuwe

Je gunt ieder kind een fijne schoolperiode
Je gunt ieder kind een fijne schoolperiode
Foto: Daniela Dimitrova via Pixabay

Forte School Overbetuwe is een mentororganisatie die kwetsbare kinderen en jongeren ondersteuning biedt bij schoolse zaken en hun welbevinden.

Het doel van Forte School Overbetuwe is dat kinderen ondersteuning krijgen waar zij dit nodig hebben zodat ze in de klas makkelijker mee kunnen komen, meer zelfvertrouwen krijgen en zich prettig voelen op school. Daarnaast hebben ze tot doel vroegtijdig schooluitval te voorkomen en de kansen van leerlingen in het basis en- voortgezet onderwijs te vergroten.

Forte School Overbetuwe helpt leerlingen:

  • Vanaf groep 3 tot groep 8 op de basisschool.
  • Uit groep 8 die overstappen naar het Voortgezet Onderwijs.
  • Die vastlopen in het Voortgezet Onderwijs.

Forte School Overbetuwe biedt ondersteuning op maat. Ze kijken naar wat het kind of de jongere nodig heeft om vooruit te kunnen op school. Plezier houden in school en vertrouwen in eigen kunnen zijn hierbij het belangrijkst. Dit staat aan de basis van verdere ontwikkeling op leer- en sociaal- emotioneel gebied.

Mentoren

Mentoren lopen gedurende langere periode met de leerling mee en bouwen een goede vertrouwensband op. Afgelopen jaar hebben 42 leerlingen uit het basis- en voortgezet ondersteuning gekregen vanuit Forte School. Er zijn 28 mentoren die de kinderen begeleiden. Meestal doen ze dat bij het kind thuis, maar het vindt ook wel plaats op de school van het kind. Dit is de basis waarop goede begeleiding plaats vindt.

Zij helpen de leerling bij:

  1. Leren plannen en structuur brengen in het maken van huiswerk.
  2. Herhalen of voorbereiden van leerstof.
  3. Vergroten van het zelfvertrouwen.
  4. Begeleiden bij het aangaan van nieuwe vriendschappen.

Zomaar voorbeelden waarmee je als mentor te maken krijgt.

“Je gunt ieder kind een fijne schoolperiode”.

Danielle van Deutekom is de coördinator van Forte School (onderdeel van Forte Welzijn). Daniëlle heeft zelf 18 jaar op een basisschool gewerkt. Ze merkte als leerkracht dat er een toenemende vraag was van ouders voor ondersteuning bij de opvoeding. Ze voelde bij een aantal ouders de onmacht om hun kind goed te begeleiden. Zelf heeft Danielle meegemaakt dat één van haar eigen kinderen vast liep in het onderwijs. Haar kind had weinig zelfvertrouwen, raakte ongemotiveerd, school was geen veilige plek meer.

In die tijd heeft ze samen met de docenten gekeken wat haar kind nodig had. Ze had veel contact met de mentor van school en de lijntjes waren kort. Deze samenwerking heeft de school enorm gewaardeerd en gaandeweg ging het steeds beter met haar dochter. Daniëlle gunt eigenlijk alle ouders dat zij op deze manier kunnen samenwerken met school wanneer hun kind vastloopt. Na deze ervaring ging ze op zoek naar wat ze voor kwetsbare kinderen en hun ouders zou kunnen betekenen. Eerst in Lingewaard en daarna in Overbetuwe. In januari 2019 heeft Danielle een start gemaakt met het project Forte School in Overbetuwe. Danielle heeft nog meer plannen. Ze is bezig om een collectieve vorm op te zetten waarbij ook de verbinding wordt gemaakt met cultuur en bewegen.

Nieuwe vrijwilligers/mentoren

Mocht je enthousiast zijn geworden, lijkt het je wat om vrijwilliger te worden van Forte School? Danielle is heel blij met nieuwe vrijwilligers, want er komen steeds meer kwetsbare kinderen bij. Wil je meer informatie hebben? Neem dan contact op met Daniëlle van Deutekom, coördinator Forte School Overbetuwe, via 06  23 38 96 41 of mail: [email protected].

Bron: Nieuwsmagazine Forte Fit

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen