WBTR: Nieuwe wettelijke verplichtingen voor verenigingen en stichtingen

Vanaf 1 juli geldt de nieuwe wet WBTR
Vanaf 1 juli geldt de nieuwe wet WBTR
Foto: Steve Buissinne via Pixabay

Misschien is het ook aan jouw aandacht ontsnapt, maar er treedt een nieuwe wet in werking waar alle verenigingen en stichtingen vanaf 1 juli dit jaar aan moeten voldoen. De nieuwe wet heet WBTR, of voluit de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen.

In de nieuwe wet zit een uitbreiding van de aansprakelijkheid van bestuursleden. De wet gaat echter vooral over de kwaliteit van besturen en raakt daarmee de volledige organisatie.

Vastleggen basisregels

De wet is breder dan alleen het aanpassen van statuten. De wet stuurt op het vastleggen van basisregels voor bestuur en toezicht. De rol van het toezicht wijkt duidelijk af van de verplichtingen voor verenigingen tot nu toe. Het kost tijd om deze zaken op orde te krijgen voor de WBTR.

Het goede nieuws is dat er hulp is voor jouw organisatie. Er is een stappenplan beschikbaar met uitlegvideo’s en kant-en-klare invulformulieren in duidelijke taal. Ook juridische ondersteuning bij vragen is inbegrepen. Forte Welzijn is partner geworden van WBTR zodat jouw vereniging of stichting geholpen kan worden. Dit doet Forte met haar dienst Helpen in Overbetuwe, voorheen Vrijwilligerssteunpunt. Ze zorgen ervoor dat jouw organisatie 50 procent korting krijgt. Meer informatie over de WBTR en de kortingscode vind je op het laatste nieuws van Helpen in Overbetuwe of Gelderse Handen hulp bij WBTR. Mailen mag ook naar [email protected].

♦♦♦

 

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen