Samen aan zet voor een groen en duurzaam Overbetuwe

Wethouder Rik op het Polenplein in Driel
Wethouder Rik op het Polenplein in Driel
Foto: gemeente Overbetuwe

Driel – Wethouder Duurzaamheid Rik van den Dam gaf afgelopen week het startsein voor Steenbreek. Dat gebeurde door het planten van een klimaatboom op het Polenplein in Driel. Stichting Steenbreek ondersteunt de gemeente Overbetuwe in het vergroenen van de leefomgeving, wat is opgenomen in het gemeentelijke programma Duurzaamheid.

De boom, een els, is geschonken door VNG Gelderland (Vereniging Nederlandse Gemeenten, Gelderland) die dit jaar 100 jaar bestaat. Hij draagt door de groeiwijze en verdamping bij aan het terugbrengen van hitte in  straten en op pleinen.

Goede basis

De bodem is de basis van elke levende tuin, waarin ook het water goed wordt opgenomen. Met het veranderen van het klimaat zijn aanpassingen nodig. Zo pleit Steenbreek bijvoorbeeld voor minder tegels en meer groen in tuinen, openbare ruimte  en rondom bedrijven. Maar ook het opvangen van regenwater en inwoners enthousiast  te maken om in de maand mei niet te maaien. Maatregelen die een positieve bijdrage  leveren aan het herstellen van de biodiversiteit en het tegengaan van  klimaatverandering. De komende jaren staat verduurzaming hoog op de agenda van de gemeente Overbetuwe, waaronder ook het vergroenen van de buitenruimte valt.

Samen vergroenen en verduurzamen

Wethouder Rik van den Dam geeft aan dat de gemeente niet alleen aan de lat staat voor verduurzaming. “Zorgen voor een groene omgeving kunnen we niet alleen. Daar is hulp en inzet van inwoners, stichtingen en bedrijven voor nodig. Acties rondom Steenbreek helpt mensen enthousiast te maken om ook bij te dragen. Naast dat groen zorgt voor een rijke biodiversiteit heeft het ook een positief effect op de gezondheid en sociale  verbindingen van mensen en dieren die in deze groene omgeving wonen, werken en recreëren. En helpt een groene tuin tegen de gevolgen van extreem weer. Denk aan minder wateroverlast doordat de bodem eenvoudiger het regenwater kan opnemen. En tijdens warme dagen is het in een groene tuin aangenaam koel. Naast dat we als gemeente hier zelf ook een bijdrage in leveren in openbare ruimte en gemeentelijk  vastgoed, ondersteunen we de activiteiten waar we kunnen. Bijvoorbeeld door het gratis ophalen van tuintegels en het uitgeven van planten die ervoor in de plaats kunnen worden geplant. Een actie die vanaf half april gaat lopen en waar binnenkort meer informatie over komt.”

Stichting Steenbreek

Stichting Steenbreek is in 2015 opgericht vanwege de zorg om de afname in biodiversiteit en de toenemende trend om tuinen te betegelen. Inmiddels is Steenbreek uitgegroeid tot een landelijke kennis- en netwerkorganisatie die onder andere gemeenten ondersteuning biedt bij het duurzaam vergroenen van de leefomgeving. In Nederland zijn al veel gemeenten actief met de campagne Steenbreek. Plaatselijk worden allerlei acties georganiseerd om inwoners te stimuleren hun leefomgeving te vergroenen. Meer informatie over Steenbreek is te vinden op deze link.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen