Reizende fototentoonstelling ‘Open je Ogen voor mensenhandel’

Burgemeester en ervaringsdeskundige Lisa
Burgemeester en ervaringsdeskundige Lisa
Foto: Overbetuwe Nieuws

Elst – De reizende tentoonstelling ‘Open je Ogen voor mensenhandel’ is tot en met 19 oktober in Park Lingezegen te zien. De tentoonstelling toont zeer ingrijpende verhalen van vrouwen, mannen, jongens en meisjes. Echte verhalen. Dit gebeurt in Nederland. Het gebeurt onder je ogen, zonder dat je het ziet.

mensenhandelFotograaf Ernst Coppejans heeft 30 portretten en verhalen van slachtoffers van mensenhandel vastgelegd. 29 foto’s zijn in Park Lingezegen te zien, want een foto is weggehaald omdat de situatie niet veilig genoeg is gebleken. De portretten geven een inkijk in een donkere en duistere wereld die niet te bevatten is en veel leed veroorzaakt. Initiatiefnemer CoMensha werkt voor deze campagne samen met stichting Open Mind.

Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos opende de tentoonstelling. Zij is voor de veiligheidsregio Gelderland Midden de bestuurlijke trekker van de portefeuille mensenhandel. “We doen veel aan preventie door voorlichting te geven op school aan jeugd. De politie houdt controles bij arbeidsmigranten waar uitbuiting voor kan komen. Zo’n poster kan heel confronterend zijn, maar het zet de mensen aan het denken. Wellicht is men dan bewuster van signalen die lijken op mensenhandel. Het kan iemand eerder aanzetten tot actie.”

mensenhandelCoMensha

Jelske van Leeuwen is adviseur aanpak mensenhandel bij CoMensha, de Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel. Mensenhandel komt dichterbij dan je denkt en het komt onder onze ogen voor: een kwetsbare jongere die gerecruteerd wordt als loopjongen om een drugspakketje weg te brengen, Een kwetsbaar meisje dat gedwongen wordt om in een loods aan webseks te doen. Een huisslaaf 7 jaar lang gevangen in een woning , mishandeld, onder dwang huishoudelijke klusjes moeten doen. Het belangrijk om hieraan aandacht te besteden.

De cijfers per sector van uitbuiting over het jaar 2021 geven aan dat er 40 personen seksueel zijn uitgebuit. 12 personen zijn gedwongen in de criminaliteit gegaan. 5 Personen hebben te maken gehad met arbeidsuitbuiting en 1 persoon is de situatie onbekend. Het unieke getal is 51, omdat meerdere professionals iemand kunnen aanmelden. Alle aantallen hebben betrekking op de regio Oost-Nederland. Deze cijfers zijn echter het topje van de ijsberg, betrouwbare schattingen wijzen uit dat dit aantal hoger zou moeten liggen.

mensenhandelSignalen uitbuiting

In Nederland verstaat men onder mensenhandel het werven (voor werk), vervoeren of huisvesten van iemand. Dat gebeurt met gebruik van dwang, geweld, misleiding of door misbruik te maken van een kwetsbare positie, zoals bij kinderen. Dit heeft tot doel iemands inkomsten af te nemen of iemand niet uit te betalen. Er zijn signalen die kunnen duiden op uitbuiting. Deze verschillen per vorm van uitbuiting. Er zijn wel algemene signalen die kunnen duiden op mogelijke uitbuiting. Deze zijn inzichtelijk gemaakt op deze website van de rijksoverheid.

Diverse organisaties hebben signaalkaarten over mensenhandel gemaakt. De signaalkaarten geven informatie over hoe verschillende vormen van mensenhandel te herkennen zijn. Deze kan je vinden op deze link van het CCV.

Advies/melden

Voor advies, melden en/of doorverwijzing naar opvang en/of andere hulp, neem contact op met:

De tentoonstelling is tot en met 19 oktober te zien in de Notenlaan, tussen Landerij de Park en de Hoge Noot.

mensenhandel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen