Vol stroomnet heeft gevolgen voor (bouw)projecten in Overbetuwe

Foto: Overbetuwe Nieuws

De gemeente Overbetuwe staat voor een uitdaging die veel gemeenten in Gelderland treft: een volgelopen stroomnet (netcongestie) op het hoogspanningsnet (TenneT) en het midden- en laagspanningsnet (Liander).

De gevolgen hebben impact op diverse (bouw)plannen van de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels de situatie in beeld gebracht. De vervolgstap is samen met Liander en betrokken ontwikkelaars onderzoeken of en welke alternatieven mogelijk zijn om (bouw)projecten toch van stroom te voorzien.

Netcongestie

Netcongestie ontstaat wanneer de vraag naar of het aanbod van elektriciteit groter is dan de capaciteit van het elektriciteitsnet. Dit kan ervoor zorgen dat nieuwe aansluitingen niet gerealiseerd kunnen worden of spanningsproblemen, zoals het uitschakelen van de zonnepanelen, op het net ontstaan. Daarmee heeft het impact op de verschillende ontwikkelingen in de gemeente zoals woningbouwprojecten, maatschappelijk vastgoed. Zoals het beoogde zwembad, uitbreiding van bedrijventerreinen, grootschalige energie-opwek, het verduurzamen van bestaande woningen en gebouwen en het verduurzamen van vervoer.

TenneT heeft aangekondigd dat er geen ruimte is voor nieuwe klantvragen voor een grootverbruikersaansluiting (>3x80A) tot minstens 2029. Liander ervaart netcongestie in de midden- en laagspanningsnetten, wat impact heeft op onder andere nieuwe aansluitingen voor eengezinswoning en piekvragen door zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen.

Effect op (bouw)projecten

Het beeld dat het college heeft opgehaald laat zien dat netcongestie grote gevolgen heeft voor de woondeal, de ambitie van de gemeente Overbetuwe om tot 2030 ongeveer 2.000 nieuwe woningen te realiseren. Wethouder Rik van den Dam:

“Het is onzeker of de doelstellingen van de woondeal behaald kunnen worden, vanwege de beperkte beschikbaarheid op het stroomnet. De netbeheerders hebben aangegeven dat projecten die voor november 2022 zijn aangemeld mogelijk voor 2027 aangesloten kunnen worden. Projecten die na november 2022 zijn aangemeld, moeten misschien wachten tot 2030 voor een netaansluiting. Dit geldt voor woningbouw, uitbreiding van bedrijven, maatschappelijke voorzieningen, zoals scholen en sportaccommodaties, en laadvoorzieningen. Voorbeelden van (deel)projecten die op de gesprekstafel liggen zijn De Pas, Vinkenhof Flexwonen en het Zwembad/Multifunctioneel sportcentrum. Uiteraard zijn we in gesprek met de netbeheerders om oplossingen te zoeken, maar ook met partners die kennis hebben van energieopslag en energievoorzieningen.”

Oplossingen

De gemeente Overbetuwe is een onderzoek gestart naar alternatieve mogelijkheden zoals flexibele opslag en het verminderen van piekbelasting op het net. Er wordt samenwerking gezocht met netbeheerders om maatwerkoplossingen te vinden en bestuurlijke keuzes te maken. De gemeente streeft ernaar om met netbeheerders en ontwikkelaars tot passende oplossingen te komen voor individuele projecten.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen