Column Brigitte Faber-De Lange

Foto: Phlegs1 English Wikipedia

Aangenaam kennis (te) maken!

Begin september ben ik door de gemeenteraad benoemd als wethouder. In deze eerste column stel ik me kort aan u voor. Heel graag zet ik me in voor deze prachtige gemeente en ik ben dankbaar dat de raad mijn benoeming heeft ondersteund. Het was al weer een tijd geleden dat ik voor het CDA als raadslid actief was en er zijn nog veel oude bekenden in de raad en in de organisatie. Fijn om elkaar weer te zien. In de eerste weken ben ik goed op weg geholpen door de collega-wethouders, de burgemeester en de organisatie. Daarnaast ontmoet ik inmiddels steeds meer inwoners. Bijvoorbeeld tijdens de Airborne-herdenkingen in Driel. Ik voel me overal heel welkom! Het is dus zeker aangenaam kennis (te) maken.

Wie ben ik? Ik ben 47 jaar, getrouwd met Dirk en samen hebben we twee volwassen kinderen: een dochter van 20 en een zoon van 18. Wij wonen al sinds 2002 in Elst (voor de kenners: in de Perenbuurt). Overbetuwe is voor ons echt een thuis geworden, door de vrienden die we hebben ontmoet, de fijne kerk waar we onderdeel van uitmaken en de gezelligheid die we vinden bij sport en muziek.

Een van mijn portefeuilles is Financiën. Na de vaststelling van de zogenaamde kadernota, waarin de Raad de koers uitzet voor 2020, wordt de begroting voor het komende jaar opgesteld. De gemeenteraad bespreekt deze begroting op dinsdag 5 november. Ik viel dus meteen met mijn neus in de boter. We zijn een financieel gezonde gemeente, terwijl ook wij te maken hebben met de stijging van de kosten voor Jeugdzorg. Dankzij zorgvuldig financieel beheer, kunnen wij als gemeente blijven investeren en duiken we niet in de rode cijfers. Wij kunnen namelijk onze spaarpot nu gebruiken om de financiële tekorten uit de Jeugdzorg op te vangen. Heel veel andere gemeenten kunnen dat niet en moeten fors bezuinigen. Dat is bij ons gelukkig niet aan de orde.

Namens het college, zet ik de lijn voort die de het college heeft uitgezet, namelijk ‘financiën op orde’. Dat betekent zorgen voor een buffer voor tegenvallers én investeren in wat belangrijk is voor onze inwoners. In deze infographic ziet u welke inkomsten we hebben in 2020 en aan welke onderwerpen we het geld aan gaan besteden.

Naast de portefeuille Financiën, hou ik me ook bezig met ICT, de openbare ruimte en enkele grote projecten in onze mooie gemeente. Daar vertel ik graag een volgende keer meer over.

Brigitte Faber – de Lange, Wethouder gemeente Overbetuwe

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen