Het is weer tijd voor de griepprik

Foto: Pxhere Creative Commons CC0

Heeft u al een oproep voor de griepprik gekregen? Het is weer de tijd van het jaar.

Ieder jaar keert de griep terug en daarmee ook de discussie over de voor- en nadelen. Mensen die in risicogroepen vallen krijgen een oproep om zich te laten inenten, omdat deze mensen meer risico lopen op complicaties bij griep.

Wat doet een griepprik met je lichaam?

Een griepprik bevat delen van gedode griepvirusdeeltjes, daar kan je er geen koorts of griep van krijgen. De griepvirusdeeltjes sporen het lichaam aan om afweerstoffen aan te maken. Als je daarna in aanraking komt met het echte griepvirus dan reageer je sneller en beter zodat je niet eens ziek hoeft te worden. In een griepvaccin zit ook vaak een hulpstofje (adjuvans), dat wordt toegevoegd om het immuunsysteem extra te prikkelen. Je immuunsysteem wordt daardoor extra actief. Hoe actiever de afweerreactie van je lichaam na een vaccinatie, hoe beter je beschermd bent wanneer er een echt griepvirus in je lichaam zit. De bijwerkingen van een griepprik worden vaak veroorzaakt door dit extra stofje.

De voordelen van een griepprik

Als je tot een risicogroep behoort, dan heeft een griepprik grote voordelen. Wanneer jij griep oploopt, is de kans op complicaties of ernstige gevolgen namelijk groter dan bij mensen die buiten de risicogroep vallen. Het is dan van belang dat je afweersysteem goed voorbereid is op een eventuele griep. Heb je een griepprik gehad, dan is de kans dat aandoeningen, zoals een longontsteking of diabetes, erger worden bij griep verminderd. Loop je toch griep op, dan zijn de verschijnselen minder erg door de griepprik.

De nadelen van een griepprik

Mensen die tegen de griepprik zijn, zijn vaak niet zeker van de veiligheid ervan. Zeker de hulpstoffen in de griepprik roepen vragen op. Dan is het goed te weten dat er strenge kwaliteitseisen gesteld worden aan fabrikanten alvorens een griepvaccin op de markt gebracht wordt. Als aan deze eisen voldaan wordt mag medicatie, in dit geval het griepvaccin, geregistreerd worden. Hoewel elk jaar een nieuwe griepprik wordt ontwikkeld, omdat het griepvirus zichzelf namelijk blijft veranderen, zijn de hulpstoffen altijd hetzelfde.

Van de griepprik kun je geen griep krijgen, want het griepvirus dat je krijgt toegediend is immers al dood.

Bronnen: RIVM, Scientias

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen