Schouten: provincie kan boer dwingen te stoppen

Foto: PxHere

Provincies kunnen boeren dwingen te stoppen met hun bedrijf, zegt landbouwminister Carola Schouten. Het kabinet “gaat uit van vrijwilligheid”, maar elke provincie kan haar eigen beleid toepassen.

Tijdens het stikstofdebat op donderdagavond bleek dat de coalitiepartijen van opvatting verschillen over de mogelijkheid om boeren te dwingen te stoppen. Het gaat om boeren die te veel stikstof uitstoten in speciale beschermde natuurgebieden.

“Ik kan niet tegen provincies zeggen: u mag dat niet doen”, zegt Schouten, omdat ze daar geen gezag over heeft. Maar, onderstreept de landbouwminister, bij de uitkoop van boeren met het geld dat het kabinet hiervoor zelf opzij zet, “is het uitgangspunt vrijwilligheid. Ik kan niet provincies voorschrijven wat zij met hun eigen middelen wel of niet doen”, stelt Schouten.

De bewindsvrouw benadrukt dat er niet “slechts twee smaken zijn”. Het geld dat het kabinet beschikbaar stelt, kan ook worden gebruikt om ervoor te zorgen dat boerderijen in of vlakbij zogenoemde Natura 2000 gebieden simpelweg minder stikstof uitstoten. Dat kan bijvoorbeeld met schonere apparatuur.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden