112

Nieuw arrestantencomplex in Elst

Foto: Pxhere Creative Commons CC0

Door bezuinigingen en vanwege gebrek aan personeel worden politiecellen in Oost-Nederland, Arnhem en Nijmegen gesloten. De politie heeft een bouwlocatie in Elst, vlakbij de A15 op het oog voor een nieuw arrestantencomplex voor de hele regio. Agenten zullen straks uren moeten rijden om hun arrestanten op te kunnen sluiten, vooral uit de gebieden van Ede, Tiel, Deventer en Doetinchem.

De burgemeesters zijn het er niet mee eens en vinden het nieuwe politieplan onverantwoord. Er bestaat het risico dat agenten te lang uit hun gebied weg zijn waardoor het onveiliger wordt. In de landelijke gebieden is de bezetting toch al niet groot. De politie Oost-Nederland, die de provincies Gelderland en Overijssel bestrijkt, wil in Overijssel alleen de politiecellen in Zwolle en Borne openhouden. In Borne staat al een paar jaar een nieuw complex met veertig cellen.

Verstrekkende gevolgen

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem: ,,Wanneer de plannen doorgaan heeft dat onverantwoorde gevolgen, met name ’s avonds, ’s nachts en in de weekenden. Er is dan al weinig politie beschikbaar. Als deze dan ook nog uit het gebied moeten voor arrestantenvervoer blijft er misschien maar één auto over in een gebied zoals de West-Achterhoek. De rijtijd bijvoorbeeld van Vorden naar Netterden is meer dan een uur.” Volgens Boumans worden de cellen in het politiebureau van Doetinchem optimaal gebruikt. ,,De drie basisteams in de Achterhoek en IJsselstreek (Zutphen en omgeving, red.) werken hierin goed samen.”

Zaak van de Nationale Politie

Als de politiecellen in de regio toch worden gesloten, dan eisen de burgemeesters dat er een aparte vervoersdienst wordt opgesteld. Agenten kunnen daarmee een arrestant overdragen en in hun werkgebied blijven. Op 19 november legt de politietop van Oost-Nederland de sluiting van de politiecellen voor tijdens de halfjaarlijkse overleg met alle Overijsselse en Gelderse burgemeesters. Officieel hebben de burgemeesters geen bevoegdheid om het plan tegen te houden. Dat is een zaak van de Nationale Politie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen