Het legen van de grijze container wordt straks fors duurder

Foto: Wikimedia Commons

Volgend jaar wordt het een stuk duurder om de grijze container aan straat te zetten. De kosten van de kleine container van 140 liter gaan van 6,40 euro naar 11,08 euro. De grote container van 240 liter wordt verhoogt van 10,20 euro naar 16,87 euro.

Gemeente Overbetuwe berekent deze prijzen voor het lozen van de containers per keer. Bovendien gaat de vaste afvalbijdrage per gezin, de zogeheten afvalstoffenheffing, met 12,5 procent omhoog, van 129 naar 145 euro.

Kostendekkend

Volgens milieuwethouder Dimitri Horsthuis is de verhoging van de tarieven nodig om kostendekkend te blijven. ,,We zijn volgend jaar veel meer geld kwijt aan de verbranding van het restafval, die tarieven lopen met tientallen procenten op. Dus proberen we met de hogere tarieven voor het legen van de grijze kliko onze inwoners ook te stimuleren het herbruikbare afval beter te scheiden.”

Centrale verzamelpunten

In Lingewaard gaan de kosten ook omhoog en de grijze container wordt slechts een keer per maand opgehaald. Volgens Horsthuis blijft in Overbetuwe de frequentie om de twee weken. Maar als de cijfers volgend jaar laat zien dat het restafvalaanbod nog verder daalt, dan overweegt de gemeente centrale verzamelpunten te creëren. Dan hoeft de vuilniswagen niet meer langs elke deur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen