Column Dimitri Horsthuis-Tangelder

Dimitri Horsthuis-Tangelder
Dimitri Horsthuis-Tangelder
Foto: Gemeente Overbetuwe

Armoede in Nederland kunnen wij als gemeente niet oplossen. Mede namens onze gemeenteraad verwacht ik dat we een beetje verlichting kunnen brengen voor sommige inwoners in onze mooie gemeente.

Armoede in Nederland is het grootst is bij (oudere) ouderen en gezinnen met jonge kinderen. Dat blijkt uit het rapport Armoede in Kaart 2019 die het Sociaal en Cultureel Planbureau medio november 2019 publiceerde. Als gemeente willen we iedereen met een laag inkomen een steuntje in de rug geven. Onze gemeenteraad heeft zich daar extra voor ingezet in 2019. Daardoor hebben we vanaf 2020 twee nieuwe regelingen: een collectieve zorgverzekering en korting op de maaltijdvoorziening.

Gemeente betaalt mee met zorgverzekering

Een goede zorgverzekering kost iedere maand behoorlijk wat geld. Mensen met een laag inkomen moeten vaak op de zorgkosten besparen. Daardoor trekken ze te laat aan de bel als er iets aan de hand is of stellen ze een noodzakelijke behandeling uit. Met alle gevolgen van dien. Ook chronisch zieken en mensen met een beperking hebben vaak een laag inkomen en hoge zorgkosten.

Gemeentepolis bij Menzis

De gemeenteraad heeft aangegeven dit een onwenselijke situatie te vinden. Op 1 oktober jl. stemden zij in met het voorstel om mensen met een laag inkomen een collectieve zorgverzekering aan te bieden waarbij de gemeente een deel van de poliskosten betaalt. Vanaf vandaag  kan daarom iedereen met een laag inkomen de zogenaamde Gemeentepolis bij Menzis afsluiten. We geven minima hiermee per 1 januari 2020 toegang tot een goede, betaalbare zorgverzekering.

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.gezondverzekerd.nl, bel naar 088 222 40 80 of kom op donderdag 21 november tussen 10.30 uur en 13.30 uur naar het inloopspreekuur in het Ambtshuis, Dorpsstraat 8 in Elst.

Maaltijdvoorziening voor minima

Vanaf februari 2020 kunnen mensen met een laag inkomen korting krijgen op een maaltijdvoorziening (bijvoorbeeld Tafeltje Dekje). Door deze korting kunnen bijvoorbeeld ouderen met een klein pensioen toch iedere dag een gezonde maaltijd krijgen. We informeren iedereen die hiervoor in aanmerking komt  begin 2020.

Hulp bij laag inkomen

De gemeente heeft verschillende andere regelingen die mensen met een laag inkomen kunnen helpen. Op onze website staan deze mogelijkheden op een rij: www.overbetuwe.nl zoekterm ‘hulp bij laag inkomen’ en ‘hulp bij uw geldzaken’. Natuurlijk kan het Sociaal Kernteam ook meer informatie geven.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen