Bermen Leigraafseweg Zetten een stukje schoner door opruimactie

Een deel van Leigraafseweg is door inzet een vrijwilligster schoner geworden. Er lag allerlei troep in de bermen dat niet werd opgeruimd.

In plaats van te klagen, besloot een inwoonster van Zetten actie te ondernemen. Ze had gezien dat er allerlei blikjes, flessen en snoeppapiertjes in de berm van de Leigraafseweg lagen, die niet werden weggehaald.

Veel verroest blikwerk

Uit ervaring wist ze dat het weinig zin had om er een melding van te maken bij de gemeente. Aan het verroeste blikwerk was te zien dat het afval er al een hele tijd lag. De bermen werden wel gemaaid, dat weer wel. Gewapend met verzamelzakken, een grijpstok en werkhandschoenen ging ze met stevige wandelschoenen op pad. De auto zette ze bij Excelsior neer, want anders was het te ver lopen.

Ruim drie zakken vol afval

Al gauw was een zak vol met voornamelijk blikwerk. Door het maaien zaten er scherpe randen aan de blikjes. Ook lagen er kapot geslagen glazen flessen en vuurwerkafval. Elk stukje plastic, papier en ander spul wat niet in de natuur hoorde, verdween in de zak. Eerst aan de ene kant van de weg, daarna was de andere berm aan de beurt. Twee uur heeft ze afval verzameld. Ze kwam maar tot caravanstalling De Leigraaf en de eerste spoorwegovergang, toen waren haar energie en haar verzamelzakken op. De volle zakken werden zolang langs de kant van de Leigraafseweg achter gelaten. Het afval wat ze nog tegen kwam werd in hoopjes onderweg verzameld. De auto werd opgehaald, de kleine hoopjes in een nieuwe zak gedaan en de volle zakken achter in de auto gezet. Ruim drie zakken vol troep was het resultaat.

Niet klagen maar aanpakken

Ze wil geen milieuactiviste worden genoemd. Daarvoor doet ze nog te weinig aan het verbeteren van het milieu, vindt ze zelf. En aan het woord activiste zit een negatieve klank. Ze wil zich wel milieu- of omgevingverbeteraar noemen. ‘Ik hou er niet van als mensen klagen en afwachten totdat een ander iets aan het probleem gaan doen. Dan maak ik liever zelf een begin. Het opruimen van het afval is lichamelijk voor mij zwaar, maar het resultaat maakt het goed. Als ik nu de bermen zie die ik heb schoongemaakt, dan word ik daar blij van.’ Jammer genoeg is het niet gelukt om de hele Leigraafseweg schoon te maken. Nog niet de helft is aangepakt. Maar er is een begin gemaakt. ‘Ik kan niet begrijpen dat iemand zijn afval zomaar ergens achterlaat. Dat zal mijn opvoeding wel zijn. Als je ziet hoeveel ellende er ontstaat door troep in de natuur, dan neem je je afval toch mee naar huis? Of je gooit het in een vuilnisbak, die staan er genoeg onderweg.’ Schrikbarend is de hoeveelheid alcohol afval die wordt achtergelaten. Ook bakjes en zakjes van etenswaar dat in de winkels gekocht wordt, wordt zo langs de kant van de weg gegooid.

Veel zwerfafval rondom Zetten

Rondom Zetten is er veel zwerfafval te vinden. Als iedereen zijn afval op straat gooit dan wordt het alleen maar erger. Het zou mooi zijn als er meer vrijwilligers zouden willen helpen met het opruimen van het zwerfafval. Het liefst samen, want dat is een stuk gezelliger. Zo kom je nog eens aan gezonde beweging en je doet iets goeds voor de natuur. Want een schone omgeving is beter voor mens én milieu! Aan onze vrijwilligster zal het niet liggen. Zodra ze weer de kans krijgt, dan gaat ze weer op pad, het overige deel van de Leigraafseweg schoonmaken. Daarna is de andere kant van Zetten aan de beurt. En dan maar hopen dat de bermen voorlopig schoon blijven.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen