Doe mee aan de Belevingskaart van Elst

Foto: Hester van Aalst

In navolging van de belevingskaart van het Spijkerkwartier te Arnhem en de wijk Tolhuis te Nijmegen heeft Hester van Aalst, een betrokken inwoonster van Elst en initiatievenmakelaar, het idee opgevat om ook een belevingskaart te ontwikkelen voor het mooie Elst in de gemeente Overbetuwe.

Hester heeft in 2018, samen met de wijkplatforms in Elst, De Huiskamer van Elst opgericht, een succesvolle ontmoetingsplek in de bibliotheek in Elst. In 2019 heeft ze samen met de buurtverbinders OnsOverbetuwe, de high tea voor nieuwe inwoners in de gemeente Overbetuwe opgezet. Ze is een betrokken inwoonster van Elst en zegt altijd: “Elst is the place to be.”

Wat is een belevingskaart? 

Een verhalenkaart van een wijk, dorp of stad. Een papieren wegwijzer van wat er te beleven is in het dorp, vertelt voor en door inwoners van Elst. Wat is er te doen in Elst? Wat zijn unieke plekken om naartoe te gaan? De plekken die het dorp bijzonder en onderscheidend maken. Geheime plekken, verborgen plekken, historische plekken, beroemde en culturele plekken, alle plekken met een verhaal. Maar ook verhalen; onzichtbare verhalen van het verborgen verleden, van bijzondere personen of gebouwen. Dit allemaal zichtbaar gemaakt en vormgegeven op een Eftelingachtige kaart. Op een simpele, laagdrempelige manier heb je het hele dorp in je achterzak.

Belevingskaart van Elst

Een praktisch middel

De belevingskaart is een weerspiegeling van de identiteit, een promotie van het dorp, een middel om de bewoners hun eigen verhaal te laten vertellen, een cadeautje voor de inwoners; iedereen wordt er blij van. De belevingskaart wijst de weg aan toeristen, maakt bewoners trots en maakt zaken zichtbaar die er lang geleden waren, er nog steeds zijn of die nog moeten komen.

Verbinding en inspiratie

De gedachte achter de ontwikkeling van een dergelijke kaart is dat het mensen verbindt met elkaar, door verhalen uit te wisselen en te delen. Het prikkelt mensen om naar buiten te gaan om op zoek te gaan naar die plekken en verhalen, het versterkt de onderlinge, sociale cohesie. Creativiteit komt los en gaat stromen. Het is een aanzet tot nog meer leuke ideeën en plannen. Dit is precies wat Hester wil. Mensen elkaar laten ontmoeten en verbinden. Aandacht voor elkaar in een maatschappij die steeds individualistischer en digitaler wordt. De uitdaging van deze tijd is: echt contact maken.

Doe mee!

Bent u enthousiast geworden na het lezen van dit artikel? Wilt u weten waarmee u Hester kunt helpen of wat uw bijdrage kan zijn? Stuur haar gerust een e-mail: [email protected]

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen