De Wegwijzer verrast met Passend Onderwijs Pluim

De directeur en de leerkrachten van basisschool De Wegwijzer in Elst werden vandaag verrast door de ouders van Ilse Kepers en wethouder Rob Engels.

Marc en Astrid Kepers zijn de school dankbaar voor het mogelijk maken dat hun dochter Ilse, een meisje met downsyndroom, mee kon draaien met het reguliere basisonderwijs. Daarom bedachten ze een verrassing, het uitreiken van de Passend Onderwijs Pluim (de POP).

Rond rennende kinderen in de pauze

Op het schoolplein rennen de kinderen uitgelaten rond op het zonnige schoolplein. Als de schoolbel gaat, maken nog maar weinig aanstalten om naar binnen te gaan. Het is nog veel te lekker buiten. Buiten het hek wachten Astrid en Marc op wethouder Rob Engels. In de hand twee dozen met gebak en de Pluim.

Niets in de gaten

De directeur van de basisschool, Roland van Stoffelen, weet van niets en denkt dat hij een afspraak heeft met de ouders van Ilse Kepers en de intern begeleider van school, Linda Visser. Zij zit ook in het complot. Samen gaan we naar de klas van Ilse, een combiklas van groep 7 en 8 met bijna dertig kinderen.

De verrassing

Bij het zien van de wethouder Rob Engels en de ouders van Ilse begint het al bij verschillende mensen te dagen, dat er iets te gebeuren staat. In de klas neemt de wethouder het woord. Hij vertelt waarom hij er vandaag bij is en hoe bijzonder hij het vindt om deze basisschool een Passend Onderwijs Pluim te geven. Astrid en Marc willen met de Passend Onderwijs Pluim laten weten hoe dankbaar zij de school zijn. Deze basisschool verdient het om in het zonnetje te worden gezet.

Daarna reikt de wethouder namens ouders de ingelijste Pluim uit aan de directeur Roland, die bijzonder blij is met de Pluim. In zijn toespraak benadrukt hij dat ze het samen voor elkaar hebben gekregen, de school met de leerkrachten, de leerlingen en ook de ouders. Tot slot is er taart om het te vieren!

Passend Onderwijs Pluim

Wethouder Rob Engels : “Onderwijs moet passen bij iedereen die in de klassen zitten en jullie (basisschool De Wegwijzer) zijn een voorbeeld voor meerdere basisscholen.”

Het leek erop, dat Ilse niet kon blijven

De ouders van Ilse zijn de school zo dankbaar voor de hulp en begeleiding van hun dochter. Dit was niet vanzelfsprekend. De directeur van de basisschool Roland van Stoffelen heeft er goed over nagedacht, of de school dit avontuur wilde aangaan. Ilse zat al op De Wegwijzer, toen ze nog maar 3 jaar en 11 maanden was. Uiteindelijk zei men weloverwogen “ja” tegen Ilse en hoefde ze niet naar speciaal onderwijs.

Alle hulp die Ilse nodig had, kreeg ze

Ilse heeft van begin af aan meegedaan met de andere kinderen. Als het niet lukte, werd het aangepast voor haar. Ilse krijgt elke dag ongeveer een klein uurtje individuele begeleiding van de hulpjuf. Eerst was dat Serpil en later Sharon. De dingen die echt moeilijk zijn voor haar, worden dan apart uitgelegd. Maar verder doet ze gewoon mee. Bijvoorbeeld taal, rekenen, verkeer, gym, spreekbeurten en musical. Alle leerkrachten die ze tot nu toe gehad heeft, de intern begeleiders, directeur en hulpjuffen hebben zich van harte voor Ilse ingezet. En dat al voor het negende schooljaar!

Ze wil het liefste gewoon meedoen

Astrid geeft aan hoe bijzonder het voor hen als ouders is, dat ze er ook oprecht plezier aan beleven en genieten als Ilse weer iets moeilijks onder de knie heeft. “Onze dochter krijgt de kans om gewoon mee te doen. Dat is wat ze het liefste wil. Meedoen met de andere kinderen. Soms op haar eigen manier, meestal gewoon als de rest. Ze mag zijn wie ze is. Het is prettig samenwerken met school. Ook wij leveren onze bijdrage; preteachen van taal, spelling en rekenen. Het gaat in goed overleg en met respect voor elkaars kwaliteiten.”

Inmiddels zit Ilse al in groep 8. Het einde van de basisschool zou in zicht moeten zijn. Helaas is het tot nu toe nog niet gelukt om een reguliere middelbare school voor haar te vinden. Passend onderwijs is daar nog niet vanzelfsprekend. Daarom blijft Ilse nog een jaar op deze school.

Passend Onderwijs Pluim

Sinds augustus 2014 is er Passend Onderwijs. Veel reguliere scholen zien onderwijs aan een kind met Downsyndroom als een positieve uitdaging. Met de Passend Onderwijs Pluim krijgen ouders van deze kinderen de gelegenheid om hun school hiervoor te complimenteren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen