Thuis blijven met Nationale Pannenkoekendag; bak de pannenkoeken zelf

Pannenkoeken zijn makkelijk en snel gemaakt
Pannenkoeken zijn makkelijk en snel gemaakt
Foto: Pixabay

Vandaag zou het Nationale Pannenkoekendag zijn met tal van activiteiten, die helaas geannuleerd zijn gezien de huidige situatie waarin we nu zitten.

Deze dag is in het leven geroepen om voor ouderen onder ons een pannenkoek te bakken. Juist deze groep heeft wat extra zorg nodig, zeker nu bezoeken aan zorginstellingen niet meer mogelijk zijn. Neem eens contact op met de zorginstellingen wat je voor de senioren kunt doen.

Samen pannenkoeken bakken

Maar je kunt wel samen met je kinderen pannenkoeken bakken! Dat vinden ze niet alleen leuk maar ook lekker! Daar heb je niet perse een pak pannenkoekenmix voor nodig. Het recept is heel eenvoudig; vaak heb je de ingrediënten al in huis.

Basisrecept pannenkoekenbeslag:

  • 300 gram bloem.
  • 500 ml melk.
  • 1 theelepel zout.
  • 2 eieren.

Doe de bloem in een grote kom (beter te groot dan te klein! Het kan een zooitje worden!) Giet een deel melk erbij en roer totdat je een vloeibaar geheel hebt. Doe nu het zout en de eieren erbij en roer nog eens goed. Is het beslag te dik? Giet er dan nog wat melk bij! Laat het beslag een half uurtje staan, want het wordt nog wat dikker.

Neem een koekenpan met antiaanbaklaag. Warm deze eerst op op het fornuis (niet te heet!) Een klontje boter in de pan en laat deze smelten. Met een soeplepel laat je wat pannenkoekenbeslag in de pan glijden en draai voorzichtig met de pan om het beslag overal te laten op de bodem te krijgen. Niet teveel beslag in de pan doen! Dan duurt het langer om de pannenkoek gaar te laten worden. Dunne pannenkoeken laten zich makkelijker oprollen! Wacht geduldig totdat de de bovenkant net meer vloeibaar is en draai de pannenkoek om. Nog even geduld en dan..smullen maar!

Nationale Pannenkoekendag

Varieer eens met verschillende soorten (gezondere) meelsoorten. Doe (verse) vanille in het beslag. Prak een banaan en roer deze in het beslag. Maak een hartige pannenkoek door fijngesneden groenten als vulling te gebruiken. Of rasp een courgette om deze als beslag te gebruiken (neem dan minder bloem).

Let op de brandveiligheid

Zeker met kinderen is het leuk om pannenkoeken te bakken. Hou er wel rekening mee dat kinderen vooral in de keuken brandwonden op. Ze zijn speels en hun gedrag is onvoorspelbaar. Wat kun je doen om (vandaag) veilig pannenkoeken te bakken:

  • Gebruik bij het koken zoveel mogelijk de achterste pitten van het fornuis.
  • Draai de steel van de (koeken)lpan van je weg, zodat deze niet uitsteekt.
  • Blijf erbij als kinderen in de keuken bezig zijn. Te jonge kinderen kun je het beste weghouden bij het koken/bakken.

Eet smakelijk en zorg goed voor elkaar!

Bron: brandweetjes

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen