Tekenbeten laatste jaren flink toegenomen

Zo ziet een teek eruit
Zo ziet een teek eruit
Foto: Catkin via Pixabay

Het aantal tekenbeten is in tien jaar tijd met ongeveer 30 procent toegenomen tot anderhalf miljoen per jaar. Dat meldt de website Nature Today. Met een speciale app kunnen mensen checken wat de tekenverwachting is bij hen in de buurt. Het is nu de Week van de Teek (22-26 juni). In juni en juli is het aantal meldingen dat binnenkomt op Tekenradar.nl altijd het grootst.

Tekencheck-notificatie

“We verwachten dat mensen zich, dankzij de Teken-alert, meer inspannen om het oplopen van een tekenbeet te voorkomen. Bijvoorbeeld door de broekspijpen in de sokken te stoppen of je activiteit aan te passen. Een teek kan de ziekte van Lyme of het in Nederland relatief zeldzame tekenencefalitis (TBE) overbrengen. Het is belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen, dat verkleint de kans op een ziekte. En eenmaal gebeten, is het belangrijk de plek waar de teek gebeten heeft in de gaten te houden.”

“Het blijkt dat veel mensen na een bezoek aan het groen vergeten om zichzelf, de kinderen en/of de hond thuis te controleren op een tekenbeet. In de app kun je daarom aangeven dat je later op de dag een notificatie wilt krijgen om je te checken op teken.”

Rode ring of vlek rondom tekenbeet

Gemeente Overbetuwe zit met meldingen van tekenbeten op 158,2 mensen per 100.000 inwoners met Erythema migrans, dat is een uitbreidende rode ring of vlek rond de plek van een tekenbeet. Het is vaak het eerste signaal van de ziekte van Lyme. Meldde zich in 1996 zo’n 6 procent van de Nederlanders met een tekenbeet, in de periode 2012-2017 was dat opgelopen tot 15 procent. Teken kunnen onder meer de ziekte van Lyme overbrengen. Elk jaar krijgen ongeveer 27.000 mensen die ziekte. Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt, is een eerste signaal dat iemand gebeten is.

Symptomen van de ziekte van Lyme zijn onder meer koorts en spier- en gewrichtspijn, vooral in de eerste weken na een beet. Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of zelfs hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

Gezondheidsinstituut RIVM onderzocht in 1996, in 2007 en in 2017 hoe vaak Nederlanders door teken gebeten worden. Het aantal liep op van rond de 600.000 (in 1996), via 1,1 miljoen (in 2007) naar drie jaar geleden anderhalf miljoen geregistreerde tekenbeten.

Nature Today

In de loop van deze week kunnen mensen met de Nature Today-app checken wat de tekenverwachting is bij hen in de buurt. Op basis van weerinformatie, satellietgegevens en het landschap wordt een actuele Teken-alert gegenereerd en via de app beschikbaar gemaakt. De app kan mensen helpen tekenbeten en door teken overdraagbare ziekten zoals Lyme en tekenencefalitis te voorkomen. De app is ontwikkeld door HAS Hogeschool, ITC Twente en Wageningen University.

Op basis van tekenbeetmeldingen sinds 2013 op Tekenradar.nl weten we dat in de maanden juni en juli de helft van de jaarlijks anderhalf miljoen tekenbeten worden opgelopen. Veel mensen hebben echter niet door wanneer en waar ze een tekenbeet op kunnen lopen. De lokale tekenverwachting op NatureToday.nl en in de Nature Today-app (Apple en Google Play) die in de loop van de week beschikbaar komt, brengt daar verandering in. De verwachting voor vandaag is al wel te bekijken.

Bron: Nature Today

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen