Column burgemeester Patricia Hoytink-Roubos; Herdenkingen

Toespraak burgemeester van 4 mei 2020
Foto: Gemeente Overbetuwe YouTube

Deze week is het precies een jaar geleden dat we in Overbetuwe als één van de vier Airborne gemeenten uitgebreid 75 jaar vrijheid hebben gevierd, herdacht en beleefd. Het was letterlijk en figuurlijk een warm weekend met in het bijzondere middelpunt onze veteranen.

Wat heb ik er van genoten. Het zo uitbundig kunnen vieren van onze vrijheid met elkaar staat in schril contrast met hoe sober het dit jaar is. Dit jaar, de 76ste keer, is door het coronavirus het beleven en het vieren naar de achtergrond geschoven en gaat het vooral om het herdenken.

Herdenkingen in tijd van corona

Herdenken vanuit huis, de Pegasusvlag uithangen en een bloem neerleggen bij één van de Airborne monumenten is hoe we nu de vele soldaten gedenken die voor onze vrijheid hebben gevochten tijdens de Slag om Arnhem en daarna.

‘Onze vrijheid’. Het is makkelijk uitgesproken maar het besef van wat erachter schuil gaat, komt nu een beetje aan de oppervlakte. Wij ervaren nu ook  beperkingen in onze bewegingsvrijheid door maatregelen om verspreiding van Corona te voorkomen. Die beperkingen zijn niet te vergelijken met de beperkingen die er waren voor onze inwoners in de oorlog of met dat wat de veteranen hebben moeten doorstaan voor de veiligheid van ons allen. Jonge mannen uit andere landen die toen, zonder ons te kennen, hun leven hiervoor hebben gegeven.

Constante aandacht en verantwoordelijkheid

De komende tijd zal veel van ons blijven vragen om de veiligheid en gezondheid van de mensen om ons heen én de mensen die we niet kennen te beschermen. Onze constante aandacht en verantwoordelijkheid om anderhalve meter afstand te houden van elkaar en drukte te vermijden. Laten we dit samen volhouden en elkaar daar ook op aanspreken als die veiligheid in het geding komt. Vrijheid en veiligheid maken we samen.

Na een mooie en warme zomer gaan we hopelijk een warme herfst tegemoet. Laat dit niet alleen temperatuurwarmte zijn, laten we daarbij in Overbetuwe ook met aandacht omkijken naar elkaar.

Blijf gezond!
Hartelijke groet, Patricia Hoytink-Roubos

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden