Betere hulp voor mensen met kanker door Oncologie Netwerk Overbetuwe

11 feb 2021, 18:33 Nieuws
backy3723 via pixabay
Steeds meer mensen overleven de ziekte kanker. Dat is heel goed nieuws maar dat betekent niet dat ze geen klachten meer hebben als gevolg van de ziekte.
Het komt vaak voor dat er jarenlang restklachten zijn, zoals oedeem, bestralingsschade, extreme vermoeidheid, slapeloosheid, (zenuw)pijn, angst verminderde conditie of psychosociale problemen.

Oncologie Netwerk Overbetuwe

opgericht. Een netwerk van zorgprofessionals op het gebied van oncologie die hun krachten hebben gebundeld om mensen met kanker en hun naasten te ondersteunen. Dit netwerk bestaat uit:
  • Ergotherapie.
  • Fysiotherapie.
  • Diëtist.
  • Oedeemtherapie.
  • Huidtherapie.
  • Logopedie.
  • Cesar therapie.
  • Chronische pijntherapie.
  • Verliesdeskundige en rouwtherapie.
  • Neuro- en revalidatiepsychologie.
  • Huisartsen van het GEZ Midden Betuwe .

Kwaliteit van leven

Het Oncologie Netwerk Overbetuwe wil de kwaliteit van leven verbeteren van mensen met kanker en hun naasten door het aanbieden van kwalitatief goede zorg en ondersteuning dicht bij huis. Deze zorg is laagdrempelig en afgestemd op de persoonlijke wensen en behoeften. De zorgverleners in het oncologienetwerk kennen en versterken elkaar en bieden vanuit verschillende invalshoeken (ondersteunende) begeleiding tijdens en na de behandeling van kanker.
Oncologie Netwerk Overbetuwe is een initiatief van Anne van Elleswijk, Anje Korsten en Roxanne van de Rhee. Anne en Roxanne zijn beide werkzaam als fysiotherapeut in de oncologie en als oedeemtherapeut in het netwerk. Anje is werkzaam als ergotherapeut. Roxanne:

"De ervaring met kankerpatiënten maakt duidelijk dat ze al genoeg aan hun hoofd hebben en soms niet in staat zijn de noodzakelijke zorg te organiseren. Daarbij speelt mee dat vaak de energie ontbreekt om in actie te komen. Er is veel onduidelijkheid over wat er aan zorg mogelijk is en waar deze dichtbij te vinden is. Dan is het prettig als je terug kunt vallen op een lokaal netwerk van deskundigen."

Anne en Anje voegen daaraan toe dat het belang van de patiënt in alle gevalle in alle fasen voorop staat.

"Voor die patiënt doen je het. Als je ziek bent dan heb je het al lastig genoeg. Dan is het fijn als je niet alles zelf hoeft te bedenken, maar gebruik kunt maken van een gespecialiseerd e laagdrempelig netwerk in je eigen woonomgeving."

In Arnhem en omgeving zijn inmiddels 14 oncologische netweken actief. De netwerken en hun activiteiten worden gesteund en gecoördineerd door Oncologie Netwerk Midden Gelderland. Ziekenhuis Rijnstate speelt een centrale rol met het ontwikkelen van een programma, waarin alle specialistische zorg een plek krijgt en interactief wordt samengewerkt. De lokale oncologie netwerken bieden de ondersteunende en aanvullende (na)zorg.

Meer informatie

Contact opnemen met het netwerk kan via [email protected]
via 06-304 13 780. Alle zorgverleners in het netwerk vind je op: Oncologie Netwerk Midden Gelderland .
Bron: Dorpskrant Herveld Andelst