Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos was vorige week tafelvoorzitter van de digitale dialoogtafel Onderwijs en Werk. Dit is een initiatief van de Rijksoverheid voor ‘Nederland na de crisis’, over de impact die de coronacrisis heeft en ook de kansen die het biedt, in dit geval rond het thema Onderwijs en Werk.
Met een diverse groep inwoners van Nederland ging de burgemeester in gesprek over de coronacrisis. De groep bestond uit een 17-jarige scholiere, een student, ondernemers, zzp’ers en werknemers, met allemaal hun eigen ervaringen. Het ging vooral over wat er volgens hen door corona in de knel is gekomen en wat zou moeten worden hersteld. Maar ook of corona ook positieve dingen heeft voortgebracht en hoe deze kunnen worden vastgehouden. De grote rode draad door de gedeelde ervaringen en verschillende perspectieven heen was 'de blik vooruit'.
Vanuit de groep kwam een dringende oproep naar de overheid om niet met standaardoplossingen voor iedereen te komen. Maar ook om het echt eens op een andere manier aan te pakken, meer individueel of situatie gericht. Om ook met de betroffen groep inwoners in gesprek te gaan over wie het gaat. Het lijkt nu tijd te worden om niet meer bezig te zijn met het systeem en hoe deze op dit moment werkt, maar ruimte te geven met de blik op het resultaat.
Duidelijke uitspraken kwamen van scholiere Shannon en ondernemer Job.
‘Waarom wordt er verwacht dat ik op dezelfde manier presteer, als het onderwijs al een jaar op een andere manier en niet optimaal wordt gegeven?’ aldus Shannon. ‘Sociale innovatie zit niet in systemen. Laten we het maatschappelijk effect als doel nemen, in plaats van het systeem als norm. En van daaruit kijken naar nieuwe perspectieven,' gaf Job aan.
De dialoogtafels zijn bedoeld om goede ideeën te horen en om elkaar op goede ideeën te brengen, te inspireren. Iedereen is immers nodig in de fase na de coronacrisis en soms zijn de kleinste ideeën het beste. De gesprekken aan deze tafel gaven niet alleen input voor de Rijksoverheid, maar vooral ook veel energie aan de deelnemers van de dialoogtafel. Onze burgemeester vindt het erg leuk te merken dat de gesprekspartners zo betrokken zijn. Ze vindt het fijn om daar onderdeel van te zijn. Want ze is ervan overtuigt dat door met elkaar n gesprek te zijn we samen aan de toekomst bouwen.
Tot en met mei van dit jaar organiseert de Rijksoverheid van deze digitale dialoogtafels rondom zeven thema’s. Dit zijn Samen leven, Natuur en Milieu, Gezondheid, Wonen en Verkeer, Geluk en Ontspanning, Welvaart en dus het thema Onderwijs en Werk. Als je het leuk vindt en ook wilt deelnemen aan een dialoogtafel, dan kunt je je aanmelden op Wat Is Jouw idee .
Bron: column burgemeester Patricia Hoytink-Roubos