Buitenschoolse opvang open, terrassen dicht en avondklok houdt stand

Alleen de buitenschoolse opvang gaat erop vooruit
Foto: mohamed Hassan via Pixabay

Demissionair premier Mark Rutte gaf dinsdagavond 13 april samen met coronaminister Hugo de Jonge een nieuwe persconferentie over de maatregelen. Alleen de buitenschoolse opvang gaat erop vooruit.

Hoewel er grote hoop was voor de opening van de horeca, gaat er niet veel veranderen. De horeca blijft dicht en de avondklok houdt aan. Wel is er een openingsplan aangekondigd voor de komende tijd. En er is goed nieuws voor de buitenschoolse opvang.

Twee werelden

Rutte begint met het feit dat er op dit moment twee werelden zijn. De wereld binnen het ziekenhuis waar iedereen hard werkt om het virus te bestrijden. Zij willen code zwart voorkomen. En dan is er ook nog de wereld buiten het ziekenhuis. Dat zijn de mensen die hopen op versoepelingen en het openen van de horeca. Maar het feit is dat er nog elke dag mensen dood gaan. Dat de druk op de zorg enorm is. De ziekenhuizen zitten op dit moment net zo vol als tijdens de eerste golf, een jaar geleden, de planbare zorg is afgeschaald en COVID-sterfgevallen op de IC’s ook onder de 60 jaar.

En dat is ook precies waar het kabinet tegenaan loopt tijdens de overleggen in het Catshuis. Mensen lopen op hun tandvlees en het ziekteverzuim is volgens Rutte enorm. Op dit moment zijn er zo’n 160.000 besmettelijke mensen in het land. “Dat zijn cijfers die we niet zomaar weg kunnen gummen. Maar de situatie in de samenleving is niet minder nijpend,” zegt hij. Iedereen heeft last van de crisis en overal nemen de problemen toe. “Dat is de spagaat waarin we zitten, net als alle landen om ons heen.”

De beperkingen in onze dagelijks leven beginnen steeds meer te knellen, dus vinden we het moeilijker om ons aan de basisregels te houden.

Kijkend naar dagelijkse ziekenhuizencijfers en als we over de derde piek heen zijn wordt begonnen met kleine stappen aan het begin en grotere stappen zodra het kan. Per week gaat bekeken worden wat mogelijk is.

Openingsplan

De laatste tijd is hard gewerkt aan een openingsplan. Vorige week werd gehoopt de eerste stap op 21 april te kunnen zetten. Volgens Rutte was het ongelukkig dat de datum van 21 april naar buiten kwam. We kijken per week, én 21 april komt te vroeg. Volgende week dinsdag wordt bekeken naar de mogelijke datum van 28 april. Dat is geen vaststaand gegeven, maar wordt wekelijks bekeken welke stap gezet kan worden.

“Nu moeten we er in slagen samen over de eindstreep te komen”, aldus premier Rutte.

Buitenschoolse opvang en hoger onderwijs

Wel wordt de buitenschoolse opvang geopend in het hele land. Dit gebeurt op dezelfde manier als het openstellen van de basisscholen. Vanaf maandag 19 april mogen kinderen weer daar naartoe voor opvang.

Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week naar school mogen. Zij kunnen dan les op locatie volgen. Dit kan echter ook alleen als de besmettingscijfers het toelaten.

Openingsplan

Het openingsplan na de piek van de derde golf schetst de route naar de zomer in vijf stappen, waarbij de samenleving weer stapsgewijs open kan. Daarbij wordt gekeken naar de ziekenhuiscijfers.

De eerste twee stappen worden behoedzaam genomen. Volgende week, op 20 april, wordt er gekeken of er op 28 april versoepelingen kunnen worden doorgevoerd. Daarbij valt te denken aan het afschaffen van de avondklok, het openen van de horeca en twee mensen thuis ontvangen in plaats van één. Maar dat kan alleen als de cijfers dat toelaten.

De tweede stap is op z’n vroegst op 11 mei, hierbij gaat het bijvoorbeeld om meer ruimte voor sporten. Tot aan de zomer wordt er steeds opnieuw gekeken hoe de situatie ervoor staat om stappen vooruit te zetten. Op welke datum maatregelen losgelaten kunnen worden, is geen zekerheid en dus ook geen belofte. “Daarvoor is het virus veel te onvoorspelbaar,” zegt De Jonge. “Het heeft allemaal te maken met de cijfers, de situatie in de ziekenhuizen, het vaccineren en hoe goed wij ons aan de basisregels houden. De zorg moet het aan blijven kunnen en we moeten kwetsbare mensen kunnen beschermen.”

Basisregels

Om zo snel mogelijk naar dat stappenplan toe te werken is het belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Dat is ook duidelijk te zien tijdens de persconferentie, waar drie kaartjes te lezen zijn. Wassen, Afstand, Testen, is te lezen en te zien. Het is een extra nadruk die wordt gelegd op de basisregels.

buitenschoolse

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden