Daling aantal leerlingen per basisschoolleraar in Gelderland

Lerarentekort lijkt groter te worden
Foto: WikimediaImages via Pixabay

In Gelderland is het gemiddeld aantal leerlingen per basisschoolleraar in vijf jaar met 5,1 procent gedaald. Dit is een sterkere afname dan het landelijk gemiddelde van -3,2 procent. In gemeente Overbetuwe is het gedaald met 9,7 procent.

In Gelderland was de afname het sterkst zichtbaar in de gemeente Druten. Dit en meer blijkt uit het onderzoek van online opleidingsinstituut Laudius naar de leerling-leraarratio, op basis van de meest recente DUO-data. Volgens de meest recente data geeft een Nederlandse basisschoolleraar les aan gemiddeld 18,1 leerlingen. In Gelderland ligt dit gemiddelde iets lager, op 18 leerlingen per docent.

Leerling-leraarratio daalt het sterkst in Druten

Binnen de provincie  daalde de leerling-leraarratio het sterkst in de gemeente Druten. Het aantal leerlingen per basisschoolleraar nam hier met maar liefst 24,4 procent af. Ook in Berkelland en Doesburg (beide -18,7 procent) was er een sterke daling.

In de gemeente Rozendaal nam het aantal leerlingen per docent juist het sterkst toe, met 9,3 procent. Ook is de druk op leraren toegenomen in de gemeente Culemborg (+7,9 procent) en Nunspeet (+4,8 procent).

Meeste leerlingen in Hattem en Rozendaal

Leraren hebben het het drukst in de gemeente Hattem. Hier geven docenten aan gemiddeld 20,8 basisschoolleerlingen les. Ook in de gemeenten Rozendaal (20,7 leerlingen) en Nunspeet (20,5) hebben leraren gemiddeld veel kinderen onder hun hoede. Docenten in de gemeente Druten geven aan de minste aantal kinderen les: gemiddeld 14,3. De leerling-leraarratio per Gelderse gemeente is te vinden op Laudius.

In de drie grote steden nam de leerling-leraarratio in dezelfde periode toe, namelijk met 7,1 procent in Amsterdam en 9 procent in Rotterdam. In Den Haag steeg de leerling-leraarratio het sterkst met 9,1 procent.

Lerarentekort in de toekomst

Ondanks dat de druk op leraren in het basisonderwijs sinds de piek van 2015 is afgenomen, zal het lerarentekort ook in de toekomst een groot probleem blijven. Voorspeld wordt dat het lerarentekort in het basisonderwijs in de komende jaren zelfs weer zal toenemen. Dit vanwege te weinig sollicitanten en toename in het aantal gepensioneerde leraren (bron: RTL Nieuws), ondanks de subsidie- en omscholingsregelingen van de overheid.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden