Zoektocht naar vleermuizen in het donkere bos

Hemmen – Eerst de lezing van Hans Huitema en aansluitend een zoektocht met een batdetector in het donkere bos van landgoed Hemmen. Zo zag de excursie van het CNME Hemmen er vrijdagavond uit.

De zaal van het dorpshuis De Oude School was gevuld met nieuwsgierige bezoekers die allemaal meer wilde weten over de vleermuis. Hans wist veel te vertellen over deze mysterieuze zoogdiertjes. Dat ze paren in de herfst en hun jongen krijgen in de lente. Dat de vrouwtjes samen in een holte bij elkaar leven maar de mannetjes vaak solitair of in een kleine groep overleven. Een aantal vleermuizen zijn (in Nederland) al uitgestorven omdat hun leefgebied is vernietigd.

Overdag slapen en in de schemering op jacht

Overdag slapen vleermuizen op plekken waar ze moeilijk bereikbaar zijn voor vijanden als roofvogels, katten, marters en meer. Ze hangen op hun kop of weggekropen op warme, droge en donkere plekken zoals spouwmuren, onder dakpannen of in boomholtes. Vleermuizen worden vaak eng gevonden; men denkt dat ze in haren vliegen, aanvallen of bloeddrinken. Maar dat is een groot misverstand. De meeste vleermuizen eten insecten en mijden meestal de mens. Ze kunnen wel nieuwsgierig worden als ze mensen tegenkomen en kunnen verkenningsrondes om ze heen vliegen. Toch blijven ze altijd op afstand.

In de schemering worden vleermuizen wakker en vliegen ze uit. Eerst wordt een plek in de buurt gezocht om te drinken en daarna gaan ze op pad naar een plek om op insecten te jagen. Hiervoor gebruiken ze vaak lanen en begroeide oevers als vliegroute. Nadat ze genoeg insecten hebben gegeten, zoeken ze een huis of boom op om even te rusten. Rond zonsopkomst zoeken vleermuizen hun verblijfplaats weer op.

Op jacht met de batdetector

Na de lezing ging de groep uitgerust met twee batdetectors op pad in het donker wordende Hemmense bos. Het geluid van vleermuizen kunnen wij als mens niet horen. Met de batdetector kan je deze wel horen. Dan kom je er ook achter dat elke soort vleermuis zijn eigen geluid produceert. Tijdens de zoektocht zijn er zeker vijf verschillende soorten vleermuizen gevonden. Dat is goed nieuws voor de biodiversiteit.

Wil je zelf de vleermuis ook een handje helpen? Zorg er dan voor dat jouw tuin een paradijs voor allerlei soorten insecten en dieren wordt. Verwilderde hoeken, blad laten liggen, sinusbeheer en veel inheemse soorten bloemen, planten, struiken en bomen. Laat ook die dode boom met gaten erin staan. Vleermuizen zitten graag in kleine holtes. Hang vleermuizenkasten op zodat ze een keuze in verblijfplaatsen hebben. Als dank vangen ze heel veel muggen, motjes en andere insecten voor jou op. Heb je nog open spouwmuren? Laat dit zo want dat zijn goede schuilplekken voor deze zoogdiertjes. Ze kunnen alle hulp gebruiken om te overleven.

Bekijk onderstaande video waarin het geluid van de vleermuizen te horen is.

Lees ook: Vleermuizen lezing en excursie op landgoed Hemmen

♦♦♦

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen