Romeinse dag in Elst valt in de smaak bij jong en oud

Elst – De Romeinse festiviteiten die gemeente Overbetuwe deze zaterdag had georganiseerd was een groot succes. Acteurs verkleedt als personages uit de Romeinse periode hielden een markt voor het gemeentehuis.

Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder opende met de Romeinse soldaten de festiviteiten met een rondgang langs het buitenmuseum, drie schatkamertjes en informatiepanelen werden onthuld die het verhaal vertellen over het bijzondere verleden van Elst.

Romeinse

Romeinse ambachten

Bij diverse kraampjes kon je zien hoe vroeger verschillende ambachten werden uitgevoerd. Van ouderwets handwerk tot zelf een appelgebakje bakken op een open vuurtje. Je kon uitleg krijgen over de munten uit de Romeinse tijd, hoe het in een badhuis aan toe ging of luisteren naar de gruwelverhalen van de chirurgijn. Bij het orakel leggen mocht je runen of Romeinse plaatjes leggen waarbij je antwoord op je vragen kreeg. Ook bij de astroloog was informatie in te winnen over de planeten en de sterrenbeelden. Je mocht zelfs een partijtje bikkelen of dobbelen. Kinderen die de tekening van een Romeinse soldaat hadden ingekleurd mochten deze inleveren, waarna ze een Elstar appel ontvingen. De tekeningen kregen een mooi plekje op de markt.

De Romeinse soldaten waren de grootste blikvangers. Mensen die in Elst rondliepen keken verbaast toen de groep soldaten langs gemarcheerd kwam. Bij de tempelkerk kon je op de foto met de mannen. Sommige kinderen vonden het wel spannend maar wilden toch naast ze staan.

Romeinse
Tempel | Kerk Museum

Bezoek aan de tempel

Vandaag kon je ook in het Tempel | Kerk Museum. Gidsen vertelden over de vondsten in de vitrines. Voor kinderen waren er leuke spelactiviteiten. Bovendien kon je de unieke resten van de tempels bezoeken tijdens een rondleiding. Een prachtig stuk geschiedenis; de De Gallo-Romeinse tempels in Elst staan inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Voor herhaling vatbaar

Het weer werkte mee en Elst was even terug in de Romeinse tijd. Jong en oud genoot van de festiviteiten. Veel mensen waren het ermee eens dat deze dag voor herhaling vatbaar is.

Lees ook: Beleef het mee met Romeinse festiviteiten in Elst

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail:[email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden