Cadeaubonnen en andere duurzame acties dankzij 3 ton rijkssubsidie voor Overbetuwe

Foto: Overbetuwe Nieuws

Gemeente Overbetuwe startte op 10 november met het uitdelen van bijna drieduizend cadeaubonnen aan huurders en woningeigenaren. Met deze bonnen kunnen zij gratis energiebesparende producten en diensten  aanschaffen ter waarde van 90 euro.

Naast het uitgeven van de cadeaubonnen organiseert gemeente  Overbetuwe komend jaar verschillende webinars gericht op het verduurzamen van huur- en koopwoningen.  Deze acties zijn mogelijk dankzij een kleine drie ton aan rijkssubsidie. Deze subsidie heeft de gemeente eerder dit jaar toegewezen gekregen uit de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW).

De gemeente Overbetuwe besteedt dit bedrag in 2021 en 2022 onder meer aan gratis energiebesparende producten en diensten voor huurders en woningeigenaren. Huurders en woningeigenaren (ook Verenigingen van Eigenaren) kunnen gebruikmaken van verschillende adviesmogelijkheden om energie te besparen: via een website, webinars en persoonlijke adviesgesprekken.

Koop lokaal én duurzaam

Voor huiseigenaren komen er webinars over collectieve inkoopacties voor woningisolatie, zonnepanelen en hybride warmtepompen. Bij die inkoopacties is bij de selectie rekening gehouden met mogelijke deelname van lokale ondernemers. Voor huurders is er een webinar gericht op energie besparen en isoleren.

Met deze acties hoopt de gemeente zowel huurders als woningeigenaren te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen. Energie besparen zorgt immers voor meer wooncomfort, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. De gemeente maakt komend halfjaar alle acties en activiteiten bekend. De informatie volgt onder andere via de gebruikelijke kanalen zoals op gemeente Overbetuwe.

Duurzame stappen vooruit 

Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder: ‘In deze tijden met hoge energierekeningen is deze rijkssubsidie meer dan welkom. De subsidie helpt ons om onze inwoners te stimuleren energie te besparen en/of op te wekken. Goed voor het  milieu, maar ook zeker voor de portemonnee. Iedereen in Overbetuwe kan daardoor een volgende stap zetten om te verduurzamen en te besparen. Je woning beter isoleren is een goed voorbeeld. Dat kan al met eenvoudige middelen als tochtstrippen.

We starten daarom in november met het uitdelen van cadeaubonnen ter waarde van 90 euro. Daarvoor kunnen behalve tochtstrippen, ook bijvoorbeeld ledlampen of een waterbesparende douchekop worden  aangeschaft. Verder organiseren we samen met het Regionaal Energieloket verschillende gratis te volgen webinars. Zij  adviseren woningeigenaren en ook huurders over mogelijke maatregelen op gebied van energie besparen en opwekken. Denk aan onderwerpen zoals isoleren en zonnepanelen op het dak. Maar ook tips voor kleine energiebesparende maatregelen. Op die manier besparen we makkelijk en snel op de energiekosten.”

Transitievisie warmte

Deze duurzame acties sluiten aan bij de Transitievisie warmte die de gemeente Overbetuwe medio 2020 heeft vastgesteld. Bekeken is hoe de woningen kunnen worden voorbereid op de overgang naar andere brandstoffen dan  aardgas. Het doel van de visie is dat alle woningen in 2050 ‘van het gas af’ zijn.

De Transitievisie warmte is te zien via Overbetuwe Overmorgen. Hierin staat per dorp wat er nodig is om van  het aardgas af te gaan en wanneer. Ook staat aangegeven welke alternatieven er zijn om de huizen en gebouwen te verwarmen.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen