Droge start groeiseizoen, water is uitdaging bij nachtvorst

Bloesems beschermen tegen vorst vergt veel water
Bloesems beschermen tegen vorst vergt veel water
Foto: Fran Dekkers via Pixabay

Net als vorig jaar maakt het groeiseizoen een droge start. Na droge en warme weken, staan de rivieren laag voor de tijd van het jaar. Water wordt schaars.

Tegelijk bloeien de eerste fruitbomen en is nachtvorst in aantocht. Om bloesem te beschermen, zullen fruittelers hun boomgaarden beregenen. Dat vraagt veel water. Waterschap Rivierenland bereidt zich voor op de uitdaging en roept telers op om verstandig om te gaan met het beschikbare water. Zonder bloesem geen vrucht. Bij nachtvorst kan een bloem kapot vriezen. Daarom beschermen fruittelers hun boomgaarden door te sproeien: zo bevriest alleen het laagje water en niet de bloem. In het rivierengebied is dit een bekend jaarlijks terugkerend fotomoment bij dageraad.

Zonnig en droog

Na een natte maand februari met storm, kwel en zware neerslag, is maart uitzonderlijk droog en zonnig. De hoge waterstanden van februari maakten plaats voor grondwaterstanden en rivierwaterstanden die laag zijn voor de tijd van het jaar. Bij Lobith blijft de Rijn voorlopig laag rond 7,50m +NAP. Scheepvaartverkeer ondervindt hier en daar hinder.

Uitdaging

In aanloop naar het groeiseizoen per 1 april zet het waterschap met stuwen het hogere zomerpeil op. Soms iets hoger, in voorbereiding op de grote vraag naar water in de akkerbouw en de fruitteelt. Dat is nu een uitdaging: water moet vanuit de rivier ver omhoog worden gepompt en onderweg zakt water weg in de bodem. Voor maart is dat een uitzonderlijke situatie.

groeiseizoenNeem verantwoordelijkheid

Dat water beschikbaar is, is niet altijd en overal vanzelfsprekend. Daarom roept Waterschap Rivierenland fruittelers op om bij nachtvorst hun verantwoordelijkheid te nemen en verstandig om te gaan met het schaarse water. Fruittelers kunnen bijvoorbeeld hun beregening onderling afstemmen en doseren, of beperken tot de meest kwetsbare teelten. Wanneer telers verstandig beregenen, heeft het waterschap meer ruimte om water aan te blijven voeren. Het waterschap levert zo veel mogelijk maatwerk per gebied of teelt.

groeiseizoenMeer boomgaarden, meer beregening

De droge zomer en het beregeningsverbod van 2018 markeerden de grenzen van het watersysteem in gebieden met veel fruitteelt. Het waterschap waarschuwt al enkele jaren dat bij een veranderend klimaat de fruitteelt rekening moet houden met toenemende waterschaarste. Er komen echter nog steeds nieuwe boomgaarden, pompen en beregeningsinstallaties bij, met tientallen hectares per jaar. Bijvoorbeeld in de oostelijke Tielerwaard, tussen Wadenoijen en Neerijnen, waar het water vanaf de Linge een lange weg aflegt. In dit gebied is sinds 2015 het aantal hectares dat beregend wordt flink toegenomen.

 

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen