Elster kunstenaar Marco Overdiep overleden

Foto: Afke Pricker

De natuur van de Betuwe, de rivier de Linge en Park Lingezegen waren een grote inspiratiebron voor beeldend kunstenaar, fotograaf en schrijver Marco Overdiep (1942, Heerenveen). Kenmerkend voor zijn werk, zowel in zijn monumentale beelden als in zijn foto’s, was zijn bijzondere kijk op alledaagse dingen.

Hij daagde de kijker uit zijn eigen verbeelding te gebruiken.

Na zijn loopbaan in de journalistiek als chef buitenland bij het Financieele Dagblad en later als hoofd persdienst bij AKZO Nobel, ontwikkelde Marco Overdiep zich in Elst als bevlogen kunstenaar. In vijfentwintig jaar tijd maakte hij talloze beelden die in diverse beeldentuinen werden geëxposeerd. Met zijn werk beeldt hij zijn gevoelens uit. Ook in fotografie en kinderverhalen. In 2007 schreef hij De Toverboom, Sonsbeekverhalen. In 2021 verscheen zijn 11e fotoboek en het avonturenboek Groene Glibber, Fantasie langs de Linge.

Kijken in verwondering

Alles wat je ziet, hoef je niet altijd te begrijpen, vond Marco. “Laat de dingen zoals ze zijn en verwonder je erover. Verwondering is de mooiste eigenschap die een mens heeft. Daar word je blij van. Het geeft je inspiratie in je werk en in sociale contacten.” Vrijwel dagelijks stapte Marco op zijn fiets om foto’s te maken in de omgeving van de Linge. De natuur was vaak zijn uitgangspunt met dierbare herinneringen aan gras en water vanuit zijn jeugd in Friesland. Vanuit de stilte in zichzelf liet hij zich verrassen.

Door de beelden die hij vastlegde los te maken van hun omgeving en te abstraheren, leidden ze tot verbeelding: “De een staat ergens bij stil, de ander loopt eraan voorbij. Ook als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders.”

Ruimtelijk werk

Dezelfde verwondering is terug te vinden in zijn monumentale beelden van metaal, keramiek en glas. In de schroothopen rondom Elst duikelde hij de grondstoffen op voor een nieuw werk, zoals ijzeren staven, ballen of krammen waarmee bielzen worden vastgezet. Hij zag de schoonheid in kleur, vorm en lijnenspel waarmee hij nieuwe structuren ontwierp die hij titels gaf als ‘Bevrijding’, ‘Innig’ en ‘Samen’.

Marco Overdiep (80) overleed in Arnhem op 25 mei 2022 aan de gevolgen van kanker.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen