Opening zelfoogsttuin Hof Bredelaar door wethouder Wijnte Hol

Foto: Hof Bredelaar

Elst – Wethouder Wijnte Hol opende op zondag 29 mei de zelfoogsttuin Hof Bredelaar in Park Lingezegen. Dat deed hij door een tamme kastanje te planten. Vanaf nu kan een oogstaandeel worden gekocht om onbeperkt groenten en fruit te oogsten. “Mooie aanwinst in het prachtige park Lingezegen”, laat Wijnte op zijn Facebookpagina weten.

Hof Bredelaar wordt een CSA zelfoogsttuin. ‘CSA’ staat voor community supported agriculture, Dat betekent landbouw in samenwerking met de gemeenschap. Vertrouwen in en zorg voor elkaar en de natuur zijn hierbij de basis. Met een oogstaandeel draag je bij aan een eerlijke en duurzame vorm van landbouw, en deel je mee met de kosten voor de tuin.

BredelaarHoe werkt het?

Wanneer je deelnemer wordt koop je aan het begin van het seizoen een oogstaandeel. Met het oogstaandeel en dan mag je, wanneer het jou uitkomt, het hele seizoen op de tuin komen oogsten (van ongeveer half mei tot half november, zo’n 26 weken per jaar.) Daarbij oogst je alleen wat je op korte termijn vers gaat eten. Zo houden we voor iedereen genoeg aanbod. Omdat je zelf oogst, kan je de groentes die je niet zo lekker vindt laten staan en van wat anders iets meer meenemen. Uiteraard wordt je geleerd hoe je op een goede manier kan oogsten.

Hof Bredelaar is er voor inwoners uit de omgeving van Elst en Bemmel, Arnhem-Zuid en Nijmegen-Noord. Hier kunnen zij verse groenten en fruit oogsten, direct van het land!

Beheer Hof Bredelaar

De tuin wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met de natuur. Ze telen volledig biologisch met respect voor plant en dier en werken daarbij zoveel mogelijk handmatig. Hier kunnen ze alle hulp bij gebruiken. De cliënten van de naastgelegen dagbestedingslocatie van Philadelphia helpen hen met allerlei werkzaamheden en ze worden ook ondersteund door vrijwilligers. En dan nog de varkens, zij verdienen het ook om hier vermeld te worden, zij wroeten de grond om zodat ze deze niet hoeven te ploegen.

BredelaarDe bodem en het bodemleven geven ze vanaf de start extra veel aandacht en dat blijven ze nog de komende jaren voortzetten om de bodem verder op te bouwen. De beloning daarvoor zullen gezonde en zeer smaakvolle groenten zijn. De zelfoogsttuin Hof Bredelaar vind je in Park Bredelaar .

Meer informatie

De prijs voor een volwassen persoon (vanaf 14 jaar) is per oogstaandeel tussen de € 275,- en € 325,- (je bepaalt zelf wat je betaalt). Kinderen onder de 14 jaar betalen 10x hun leeftijd. Meer informatie over hoe deze prijzen tot stand zijn gekomen vind je door te klikken op ‘Meer Informatie‘.

Pionierskorting

Dit jaar start Hof Bredelaar met een beperkt aantal deelnemers. Heb je zin om  mee te pionieren als oogstaandeelhouder? Dan krijg je het komend seizoen een pionierskorting van 10% op je oogstaandeel. Als je interesse hebt, kan jij je alvast opgeven via aanmelden oogstaandeel. Wees er vroeg bij, want de lijst raakt snel vol!

BredelaarOver de beheerders

“Wij zijn Angelique en Floor, en starten dit jaar Hof Bredelaar op Park Bredelaar. De afgelopen jaren werden daar voornamelijk vergeten groenten gekweekt. Onze bedoeling is om een heel breed assortiment aan groente, fruit, eetbare- en snijbloemen te gaan kweken zodat de hof een kleine bio-diverse oase binnen Lingezegen wordt.

Naast ons bestaan als tuinder, werken wij allebei in het onderwijs. Angelique is kunst- en techniek-docent op het Flexcollege in Nijmegen, Floor is verbonden als docent aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Vrije Universiteit. Deze combinatie met het onderwijs komt ons goed uit aangezien we Hof Bredelaar ook verder willen ontwikkelen als educatieve tuin. Groene vingers hebben we allebei van huis uit, Angelique heeft in het afgelopen jaar de cursus Agro-ecologie in praktijk op de Ommuurde Tuin in Renkum gevolgd. Floor heeft aan de Warmonderhof biodynamische landbouw gestudeerd. Samen hebben wij ontzettend veel zin iets prachtigs van Hof Bredelaar te maken; een plek waar het goed vertoeven is voor groot en klein, waar biodiversiteit zegeviert, waar mensen de heerlijkste gewassen kunnen komen oogsten.” Hofdames Angelique & Floor

Bron: Hof Bredelaar, FB Wijnte Hol

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen