Via Freedom for Ukraine helpen Valentyna en André hun thuisland

Dozen vol voor Oekraïne
Dozen vol voor Oekraïne
Foto: Freedom for Ukraine

Zetten – Valentyna en André Fonteijn zijn begin maart Oekraïne ontvlucht, samen met hun jonge tweeling, oma en hun katten. Meer dan het hoognodige, waarvan het meeste voor de baby’s was, konden ze niet meenemen.

Het oorlogsgeweld was hun woonplaats binnen gedrongen. Ze hebben zelf een veilig tehuis gevonden maar dat maakt hun zorgen om iedereen die achter is gebleven niet minder. Ze zitten dan ook niet stil en hebben de stichting Freedom for Ukraine opgericht.

Freedom for Ukraine

De oorlog van Oekraïne tegen Rusland is uit de headlines verdwenen, maar woedt nog in alle hevigheid. Veel infrastructuur, ziekenhuizen, scholen, bibliotheken worden hevig onder vuur genomen. Het is een groot land en bijna alles ligt stil. Huizen zijn weg gebombardeerd en veel mensen leven in grote gebouwen als scholen waar nauwelijks voorzieningen zijn. Hele landbouwgronden zijn mijnenvelden geworden en er vallen veel slachtoffers bij de inwoners die hun oogst willen redden. Er is dringend behoefte aan basisbenodigdheden en die zijn vaak niet. Daarnaast moeten nu voorbereidingen getroffen worden voor de aankomende winter, het is in Oekraïne vaak 20 graden onder nul.

Het liefste willen ze iedereen helpen maar dat is praktisch gezien niet te doen. Ze richten zich met name op medische en militaire hulpgoederen en doen daarbij een beroep op iedereen die hen kan en wil helpen

Als ze het kunnen bekostigen kopen ze zelf de spullen die naar Oekraïne gaan. Maar dat is niet voldoende. Ze doen een dringende oproep aan mensen om geld of goederen te doneren zodat ze die naar de plaatsen kunnen brengen waar er dringende hulp nodig is.

Valentyna

In de stem van Valentyna hoor je de zorgen en angst voor de achterblijvers in haar thuisland. Via de stichting Freedom for Ukraine heeft Valentyna contact met medisch personeel, soldaten en inwoners van Oekraïne. Ze spreekt ook met mensen die kunnen helpen. Zo krijgen zij en André te horen wat er echt nodig is.

Zo hebben ze aan het begin van de oorlog een tweedehandse ambulance gekocht met behulp van familie en vrienden. Later schaften ze ook tenten, douches, slaapzakken en speciaal bloedstelpend verband aan. Ze krijgen letterlijk duizenden verzoeken binnen en mensen rekenen op hun steun. Ze moeten echter vaak nee zeggen, hoe moeilijk het ook is. Alleen wat echt nodig is, daar steken ze alle moeite in.

André:

“Mensen moeten zich heel goed realiseren dat de Oekraïne deze oorlog voor de rest van Europa aan het uitvechten is, voor de vrijheid en veiligheid van heel Europa. Het lijkt vanuit Nederland nog ver weg maar het is al op Europees grondgebied.”

André vervolgt: “Ook hier gaan mensen de gevolgen merken van de oorlog door verhoogde inflatie, prijzen van benzine en gas die omhoog gaan, voedselcrisis doordat er grote landbouwgronden worden vernietigd en nog veel meer. Oekraïne moet deze oorlog winnen om dit tot een goed einde te brengen. Hoe dan ook het heeft invloed op onze levensomstandigheden. Zonder onze hulp aan Oekraïne zijn de gevolgen voor ons.”

Hulpgoederen komen goed terecht omdat het spullen zijn waar specifiek om is gevraagd. Soldaten en medisch personeel staan erom wanhopig te springen. De transport ervan is nogal een uitdaging omdat normale logistieke lijnen nauwelijks of niet meer aanwezig zijn. Er is zoveel vraag naar dagelijkse dingen als voedsel, onderdak, kleding, en zelfs water. Toch richt Freedom for Ukraine zich vooral op medische hulpgoederen en spullen voor militairen.

Freedom for UkraineMedische hulpmiddelen

Valentyna vindt het vreselijk om te bedenken dat de soldaten in erbarmelijke omstandigheden leven, zelfs de meeste medisch basismaterialen zijn schaars of niet meer beschikbaar. Er is dringend behoefte aan materialen voor wondverzorging zoals verband, hechtmateriaal, medicijnen als antibiotica en pijnstillers.

Valentyna wil ook voor elkaar wil krijgen dat de enige producent van metalen platen om botbreuken te fixeren die aan Europa levert, de Oekraïense soldaten kan helpen door aan hen te leveren. Maar het contact gaat moeizaam.  De botbreuken die nu worden opgelopen kunnen tijdelijk worden gefixeerd, maar voor de latere zorg zijn er geen middelen en dat heeft ernstige gevolgen voor de heling. De patiënten lopen grote kans op permanente misvorming, amputatie en invaliditeit.

De stichting Freedom for Ukraine doet een oproep aan iedereen die in de medische sector werkt en ziekenhuizen/zorginstellingen om me te helpen medische hulpmiddelen, medicijnen, verbandmiddelen en alles wat aan het front nodig is in te zamelen.

Militaire hulpgoederen

De militairen hebben nauwelijks onderdak en slapen in gaten in de grond. Kleding en schoenen zijn kapot en ze hebben zelfs geen mogelijkheid om zich te wassen. Ze doen wat ze kunnen maar de uitputting slaat op een gegeven moment toe als er niet eens fatsoenlijke voorzieningen zijn, schuilplaatsen of (gezond en voedzaam) voedsel. Ze verdedigen hun land met man en macht en daar moeten ze bij geholpen worden.

Gewonde soldaten kunnen nauwelijks medisch geholpen worden omdat er te weinig daarvoor voor handen is. Ze krijgen hulp vanuit onverwachte hoeken en er worden creatieve manieren bedacht om te helpen.

Help mee!

Sinds de uitbraak van de oorlog heeft stichting Freedom for Ukraine al een groot aantal medicijnen, verbandmaterialen, een ambulance, kogelvrije vesten, helmen, slaapzakken, voedsel en andere materialen naar Oekraïne weten te zenden en zullen dit ze blijven doen tot de oorlog gewonnen is.

Stichting Freedom for Ukraine heeft directe contacten aan het front en in de ziekenhuizen. Ze leveren hulpgoederen waar specifiek om wordt gevraagd. Ook jij kunt een steentje bijdragen door deze zaak te steunen. Dit kun je doen door een donatie te doen. Doneer een bedrag naar keuze op Freedom for Ukraine.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen