Feestelijke opening van het eerste Klompenpad XL: Nederrijnsepad

13 mrt 2020, 21:32 Nieuws
20200313 131023 2
Het was even spannend of de feestelijke opening van het nieuwe Klompenpad XL door zou gaan, na de toespraak van premier Rutten. Toch was het vrijdag 13 maart eindelijk zover. Na jaren van plannen, overleggen en doorzetten is het eerste Klompenpad XL realiteit geworden. Dit Klompenpad is een mooi voorbeeld van het resultaat van een open houding, denken in oplossingen en verschillen overbruggen.
Het Klompenpad XL aanleggen ging niet zonder slag of stoot. Aan de noordkant van Renkum, Doorwerth en Heveadorp lagen al drie Klompenpaden, maar bij de dorpen Driel, Randwijk en Heteren lag nog een uitdagende taak, namelijk om een passende route aan te bepalen. Op 13 december 2012 gingen de vertegenwoordigers van de dorpsraden, Wim de Jager, Joost de Wals, Marinus van der Linde en Bas Colen van de gemeente het (concept)pad verkennen. Ze kwamen oog in oog te staan met een paar stieren, tegengehouden door prikkeldraad en een boer die ze niet op bezoek wilde hebben. Desondanks is het Klompenpad er toch gekomen.

Klompenpad XL: Nederrijnsepad

Het eerste Klompenpad XL! XL staat voor extra lang want het nieuwe Klompenpad is 27 kilometer. Het Nederrijnsepad loopt langs beide zijden van de Nederrijn tussen het Lexkesveer en het Drielse Veer en gaat door het boerenland, over onverharde paadjes e via vergeten doorsteekjes. Het loopt ook door uiterwaarden en beekdalen, over stuwwallen en dijken. Drie veerpontjes en een brug brengen de wandelaar naar de overkant.

Toespraken in Manege de Fruithof

Bij Manege de Fruithof hield voorzitter Kelvin Derksen van Dorpsraad Heteren namens de dorpsorganisaties een welkomstwoord. Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder van de gemeente Overbetuwe verrichtte mede namens de gemeenten Wageningen en Renkum de opening samen met Nelly Kalfs, hoofdingenieur-directeur Oost-Nederland Rijkswaterstaat en Arjan Vriend, directeur-bestuurder Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).
[caption id="attachment_18160" align="alignnone" width="300"]
Buiten werd het startpaneel van het Klompenpad XL onthult door wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder en Nelly Kalfs. Als waardering kreeg iedere vrijwilliger en diegenen die hadden meegewerkt een klomp als vogelhuisje en een goudkleurige pin van het Klompenpad. Onder begeleiding van Dutch Acrobats liep het gezelschap naar de aanlegsteiger bij het water. Daar werd een voorstelling gehouden, maar dat viel letterlijk in het water want de regen kwam met bakken naar beneden. Al gauw ging het gezelschap weer terug naar de manege, waar onder het genot van een hapje en drankje werd nagesproken over het nieuwe Klompenpad XL.
[caption id="attachment_18150" align="alignnone" width="300"]
Klompenpad XL
Helaas staat een gedeelte van het pad op dit moment onder water, dus er kan niet overal gewandeld worden. Maar het nieuwe Klompenpad is zeker de moeite waard!

Klompenpad met vijf opstappunten

Het nieuwe Klompenpad combineert het Dorenweertsepad, het Hartensepad en het Wageningse Engpad en dankzij vijf opstappunten kan de wandelaar op diverse plekken beginnen. Het Nederrijnsepad is niet alleen interessant voor de wandelaar van lange afstanden want de route is via het Renkumse Veer, het Lexkesveer of de brug in te korten tot 7, 17 of 20 kilometer. Let op: het Drielse Veer vaart niet in het weekend tot 1 april. Tot 1 mei vaart het Renkumse Veer de gehele week niet. Het Nederrijnsepad is het 121ste Klompenpad.

Bijzonder pad

Niet alleen de extra lengte is bijzonder, ook het voorbereidingstraject en de vele samenwerkende partijen. Dit Klompenpad is op initiatief van zes dorpsraden en dorpsplatforms aan beide zijden van de rivier (Heteren, Randwijk, Deil, Heveadorp, Doorwerth en Renkum) en de Agrarische Natuur Vereniging Lingestreek tot stand gekomen onder coördinatie van SLG en in samenwerking met vele vrijwilligers, diverse grondeigenaren, drie gemeenten (Overbetuwe, Wageningen en Renkum) en andere partijen uit de streek. Vrijwilligers van de werkgroep Nederrijnsepad gaan de route nalopen en onderhouden. Zij zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals routebordjes en gereedschap.
20200313 133830

Financiële steun

De gemeente Overbetuwe financiert het Nederrijnsepad met bijdragen van Provincie Gelderland, Rijkswaterstaat en de gemeenten Renkum en Wageningen. Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder van de gemeente Overbetuwe blikt tevreden terug: “Door de samenwerking van alle betrokken partijen konden we het Nederrijnsepad realiseren. De drie veerpontjes maken de wandelroute uniek”.

Klompenpad te vinden op website, app en op brochure

De brochure (extra groot) met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder meer te koop bij het startpunt Manege de Fruithof en VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met paarse klompjes. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via deKlompenpaden app.
Kijk voor meer informatie ook op www.klompenpaden.nl of volg de Facebookpagina.