Jongeren worden beter betrokken bij de politiek van gemeente Overbetuwe

Jongeren willen meedoen aan de politiek
Jongeren willen meedoen aan de politiek
Foto: Mircea via Pixabay

Elst – In veel gemeenten zijn jongeren ondervertegenwoordigd in de politiek. Drie op de vier jongeren wil meepraten met hun gemeente, het moet alleen wel mogelijk gemaakt worden door de gemeente.

De gemeenteraad van Overbetuwe ziet het als haar verantwoordelijkheid om jongeren beter te laten kunnen doen en hen te stimuleren om zich te laten horen. De betrokkenheid en de stem van jongeren is essentieel voor onze democratie. Juist nu de democratie in Europa onder vuur ligt.

‘’We zien in Overbetuwe de noodzaak om jongeren meer te betrekken, dit kan bijvoorbeeld door kortlopende jongerenpanels in te richten.’’

zei Janita Hanekamp-Janssen (D66) namens de indieners D66, ChristenUnie, BOB, GroenLinks, GBO en CDA in de gemeenteraad.

Mening laten horen

Vier van de vijf Nederlandse jongeren van 10 tot 18 jaar willen hun mening geven over dingen die zij belangrijk vinden in hun gemeente. Drie van de vier zijn volgens eigen zeggen echter nog nooit om hun mening gevraagd. En de meeste jongeren hebben geen idee hoe ze hun stem binnen hun gemeente kunnen laten horen. Dit blijkt uit een representatieve peiling van Unicef onder ruim duizend jongeren die vandaag openbaar wordt gemaakt. ‘Zo’n 1,2 miljoen Nederlandse jongeren zijn blijkbaar heel erg bereid om te participeren binnen de gemeente’, zegt Johan Kruip, expert kinderrechten van Unicef. ‘Hier ligt een enorme kans voor gemeenten. Bij jongeren zit grote denkkracht die kan bijdragen aan effectief en duurzaam beleid.’

Teken het manifest #MijnStemTelt

De motie roept op om het manifest #mijnstemtelt te ondertekenen waar ook meerdere ideeën zijn om jongeren meer te betrekken. De motie werd unaniem aangenomen in de gemeenteraad. Afgelopen woensdag tekenden de initiatiefnemers samen met wethouder Chantal Teunissen het manifest. Overbetuwe is de zevende gemeente die dit manifest ondertekent. In het najaar zet de gemeenteraad de eerste stappen om invulling te geven aan dit manifest.

jongeren

Bron: Lokale Democratie, Binnenlandsbestuur, D66

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen