Gelderse Vallei start AYA-zorgteam voor jonge mensen met kanker

Het AYA-zorgteam: oncoloog Pieter de Mol, verpleegkundig specialist Lieneke Homans en gespecialiseerd verpleegkundige Gerietha van de Lustgraaf
Foto: Ernst Jan Brouwer

Ziekenhuis Gelderse Vallei is een AYA-zorgteam gestart voor jonge mensen met kanker. Jongvolwassenen die de diagnose kanker krijgen, hebben vaak vragen die specifiek zijn voor hun leeftijd op situatie. Deze AYA’s (Adolescents and Young Adults) kunnen hiermee bij het AYA-zorgteam terecht.

Het team biedt hen zorg en ondersteuning die samenhangt met hun medische behandeling. De vraag: ‘Wie ben jij en wat heb jij nodig tijdens, maar ook ná je kankerbehandeling?’ staat hierbij centraal.

Jongvolwassenen met kanker zijn een uitzondering in de wachtkamer. De meerderheid van alle kankerpatiënten is ouder dan 60 jaar. Jongeren komen daarom vaak terecht tussen medepatiënten die hun vader of oma hadden kunnen zijn. Zij hebben andere vragen, zoals: hoe moet het verder met mijn studie? Kan ik solliciteren voor een eerste baan? Kan ik een hypotheek afsluiten of een gezin stichten? Het AYA-zorgteam van Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft aandacht voor al deze leeftijdsspecifieke vragen.

AYA-zorgteam

Het AYA-team bestaat uit zorgprofessionals die speciaal zijn opgeleid om jongvolwassenen met kanker optimaal te begeleiden. Een oncologieverpleegkundige, oncoloog, maatschappelijk werker, psycholoog en verpleegkundig specialist staan klaar om hen te helpen. Oncologieverpleegkundige Gerietha van de Lustgraaf: “Iedereen tussen de 18 en 39 jaar die voor het eerst hoort dat hij of zij kanker heeft, kan bij het AYA-team terecht.​ Zij kunnen naar AYA-zorg vragen bij hun behandelend arts. Die verwijst dan door naar ons team.”

“Samen met het AYA-team bekijk ik dan welke leeftijd-specifieke vragen er zijn en welke ondersteuning nodig is. Dit kan een eenmalig advies zijn, maar ook het inschakelen van bijvoorbeeld een psycholoog of maatschappelijk werker. Bij complexe vragen neem ik contact op met het AYA- kenniscentrum van het Radboudumc.”

Onderdeel van AYA-Zorgnetwerk

Het AYA-team van het Ziekenhuis Gelderse Vallei is onderdeel van het landelijke AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. Binnen dit netwerk worden AYA-zorgverleners ondersteund en geschoold. Ook wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kanker bij jongvolwassenen en kennis gedeeld. Het netwerk is opgebouwd uit zes regionale zorgnetwerken, waardoor AYA-zorg voor iedere AYA zo dichtbij als mogelijk voor handen is.

Ziekenhuis Gelderse Vallei behoort bij het regionale AYA- Zorgnetwerk Midden-Oost en verwijst patiënten met ingewikkelde problemen door naar het regionale AYA-kenniscentrum van het Radboudumc Samen gaan we uit van het principe: Zorg, dichtbij huis als het kan, verder weg in een AYA-centrum als het moet.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail:[email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen