Dertigers doe mee aan de buurtcompetitie van de Healthy Brain Study

Deelnemer Kees doet mee aan de Healthy Brain Study
Deelnemer Kees doet mee aan de Healthy Brain Study
Foto: Radboudumc

Een huis kopen, gezinsuitbreiding, een carrièreswitch, in het leven van een dertiger kan binnen één jaar veel veranderen. Om het brein van dertigers te ontrafelen, hebben Radboud Universiteit, Radboudumc en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek de Healthy Brain Study opgezet. Ook dertigers uit de gemeente Overbetuwe doen mee.

De 37-jarige Kees uit Elst heeft zich in november vorig jaar aangemeld voor de Healthy Brain Study. Kees zag zijn collega met verschillende thuismeters om en was gelijk nieuwsgierig.

“Naar mate mijn collega enthousiast vertelde, werd ik ook steeds enthousiaster. Ik ben nieuwsgierig naar hoe mijn lichaam in elkaar zit. De combinatie van iets doen voor de wetenschap en je eigen lichaam iets beter leren kennen was mijn motivatie om mee te doen”,

legt Kees uit.

De studie

Deelnemers doen mee aan drie meetmomenten in het jaar. Tussen deze meetmomenten zit zo’n vier maanden tijd. Er worden iedere keer analyses gemaakt van hun bloed, urine, ontlasting, haar en speeksel. Daarnaast meten deelnemers thuis hoeveel ze bijvoorbeeld bewegen en hoe ze slapen. Tijdens een testdag op het lab wordt onder andere een hersenfoto gemaakt en doen deelnemers een fietstest. Na afloop van de dag op de Radboud Campus vullen deelnemers vragenlijsten in over bijvoorbeeld voeding, levensgebeurtenissen of werk.

Hersenfoto

Tijdens de testdag wordt er ook een foto van je hersenen gemaakt. Door een nare ervaring uit het verleden vond Kees de hersenscan best wel spannend.

“Ik had het warm en was heel zenuwachtig. Dat was even niet zo prettig. Toen heb ik mijn schoenen en trui uit gedaan, zodat ik comfortabel lag. Daarna was het prima. Het was zelfs zo ontspannend dat ik bijna in slaap viel. Het is gewoon even wennen”, aldus Kees.

Effect van social media

Tijdens het onderzoek krijg je ook vragen over je social media gebruik. “Ik heb zelf twee jonge kinderen van 2 en 4 en mijn grootste angst is dat social media een negatief effect (denk aan pesten) heeft op de toekomst van mijn kinderen. Alles ziet er perfect uit, iedereen verwacht van elkaar het ideale huis, de mooiste inrichting, het perfecte lichaam. Ik ben heel benieuwd wat social media daadwerkelijk voor effect heeft op je brein”, legt Kees uit.

Vergoeding

Deelnemers krijgen uiteraard ook wat terug voor hun deelname. Naast drie hele leuke dagen op het lab ontvangen zij een hersenfoto, meer inzicht in hun leefstijl met MijnDertigersbrein en een vrijwilligersvergoeding van 500 euro bij het volledig afronden van de studie.

Buurtcompetitie

Woon jij ook in Andelst, Driel, Elst, Hemmen, Herveld, Heteren, Homoet, Oosterhout, Randwijk, Slijk-Ewijk, Valburg of Zetten en wil jij ook je steentje bijdragen aan de wetenschap? Op de link Dertigersbrein Buurtcompetitie Overbetuwe vind je alle informatie over de buurtcompetitie en kun je je aanmelden voor de studie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen