Programmaplan Duurzaamheid: Samen naar een duurzaam Overbetuwe

Foto: Mees Groothuis via Pixabay

Elst – Het programmaplan duurzaamheid is een tactisch document waarin de doelstellingen rondom duurzaamheid beschreven staan. De Routekaart Duurzaamheid is in 2021 door de gemeenteraad vastgesteld.

Naast energietransitie zijn in het programmaplan ook ambities en doelstellingen opgenomen voor circulariteit (hergebruik van materialen), klimaatadaptatie (aanpassing aan gevolgen klimaatverandering zoals hitte en droogte) en biodiversiteit (veel verschillende dieren en planten) toegevoegd. Voor energie ligt de aandacht vooral op energiebesparing, inwoners en bedrijven van het aardgas af helpen (warmtetransitie) en duurzame mobiliteit (terugbrengen van CO2 uitstoot in het lokale vervoer).

Bij circulariteit volgt de gemeente vooral de landelijke en regionale afspraken. De wensen voor klimaatadaptatie zijn vooral gebaseerd op de noodzaak en het aanpassen van onze leefomgeving op het veranderende klimaat. Hiervoor wordt ingezet op meer groen, betere waterhuishouding en maatregelen tegen hittestress. Bij biodiversiteit staat vooral het behouden van en terugbrengen van de hoeveelheid verschillende soorten planten en dieren in onze leefomgeving centraal. Omdat de Routekaart veelomvattend is, zijn niet alle onderdelen opgenomen in het programmaplan. Het programmaplan Duurzaamheid is opgesteld voor de huidige collegeperiode en loopt daarom tot 2026.

Thema’s

Er is een keuze gemaakt wat haalbaar is in de huidige collegeperiode. De routekaart kent drie inhoudelijke thema’s, te weten: energietransitie, klimaatadaptie/biodiversiteit en circulariteit. Naast deze kent het programma ook drie faciliterende thema’s:

  1. Communicatie, organisatie en financiën.
  2. Gemeente als goed voorbeeld
  3. Monitoring.

Communicatie

Communicatie speelt een grote rol binnen het programma. Het moet duidelijk zijn waar alle informatie te vinden is. De structuur moet helder zijn en een goed overzicht van initiatieven (openbare ruimte) waar inwoners en bedrijven bij aan kunnen sluiten. Een groot deel van het programma richt zich op (het stimuleren van) activiteiten en initiatieven va inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners, waarbij de rol van de gemeente vooral faciliterend is.

De gemeente heeft een voorbeeldrol waar het de openbare ruimte betreft en eigen vastgoed. In de inrichting van openbare ruimte spelen klimaatadaptie en biodiversiteit een rol. Zo zijn de parkeerplaatsen rondom het gemeentehuis open van structuur zodat er meer ruimte is voor groen. Energie en circulariteit komen in beeld onder andere bij het gemeentelijk vastgoed. Er wordt gestreefd om bij woningbouwprojecten gemiddeld 25% circulair te bouwen.

Energie, breed en integraal

Bij het thema energie maakt de gemeente onderscheid in vier onderdelen:

  1. Energiebesparing.
  2. Van het aardgas af, oftewel warmtetransitie.
  3. Hernieuwbare energie opwek.
  4. Duurzame mobiliteit.

De onderdelen lopen in de praktijk vaak in elkaar over. Zo zorgt de warmtetransitie voor een toename van het elektriciteitsverbruik, die bij voorkeur duurzaam wordt opgewekt. En voordat een gebouw van het aardgas af kan is een bepaalde mate van isolatie noodzakelijk. Betaalbaarheid en uitvoerbaarheid zijn belangrijke aandachtspunten bij de doelstellingen rondom energie.

Voor de realisatie is het meestal voldoende wanneer iedereen individueel actie onderneemt. Soms is een collectieve aanpak noodzakelijk. Om een collectief warmtenet aan te leggen in een woonwijk is een wijkgerichte aanpak nodig. Een warmtenet kan alleen gerealiseerd worden als voldoende woningen meedoen. Een green deal is een gezamenlijk publiek private meerjarige aanpak om doelstellingen op een bedrijventerrein te realiseren. Ook moet een plan va aanpak worden ontwikkeld voor de verduurzaming van bedrijven(terreinen) en centra.

Ambitie

De ambitie van de gemeente is om Overbetuwe energieneutraal te laten zijn is 2050. Dit betekent zoveel mogelijk energie besparen. En de energie die nodig is duurzaam opwekken. In plaats van aardgas wordt er gebruik gemaakt van een hernieuwbare energiebron. De gemeente wil een toekomstbestendig energiesysteem, met aandacht voor betaalbaarheid en dat iedereen mee kan doen.  De ambitie omvat ook de transitie naar uitstootvrije mobiliteit.

Samenwerking met partners

Wethouder Rik van den Dam is enorm tevreden met het programmaplan. “Het programmaplan Duurzaamheid laat zien waar we als gemeente voor staan. Zowel het college als ikzelf zijn trots op dit ambitieuze plan. Om de komende jaren de resultaten te behalen en te werken aan een duurzaam Overbetuwe, moeten we samen de schouders eronder zetten. Dat is echt een randvoorwaarde, want we kunnen dit niet alleen. Die samenwerking zoeken we op met inwoners, buurtinitiatieven, maar ook met bedrijven en andere maatschappelijke partners.”

“Vanuit de gemeente stimuleren we al deze samenwerkingspartners om een bijdrage te leveren. Maar willen zelf ook graag het goede voorbeeld geven. Dat wat we zelf kunnen doen, pakken we op en realiseren/organiseren we. Daarnaast zoeken we binnen de gemeente nog meer de verbinding op, want duurzaamheid raakt vaak ook andere onderwerpen. Uiteindelijk is duurzaamheid van iedereen en vraagt om een gezamenlijke actie.”

Lees meer over het programmaplan duurzaamheid op deze link.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen