Hoogwater op komst: volle uiterwaarden en kwel

Foto: Overbetuwe Nieuws

Hoogwater op de rivieren betekent voor de bewoners van het rivierengebied een machtig uitzicht vanaf de dijken waarachter zij wonen en werken. Voor Waterschap Rivierenland betekent het dat onze dijken hun werk doen en dat we maatregelen treffen om overlast te vermijden.

Het hoogwater op de grote rivieren van komende week kan dat van 2018 evenaren. Dat hangt af van neerslag die nog valt in Duitsland en Frankrijk. Waterschap Rivierenland verwachten dat de Maas al tegen de dijken staat, de Waal en Nederrijn later in de week.

Goede controle dijken

Waterschap Rivierenland inspecteert de dijken voortdurend. Na de onbeschermde uiterwaarden stromen ook de door zomerkades beschermde buitenpolders vol. De eerste is bij Gendt, die op dit moment al vol stroomt. In het peilbeheer binnendijks houden we rekening met kwelwater en wellen.

Om hoogwater het hoofd te bieden, is de afgelopen jaren gewerkt aan dijkversterkingen en aan het project Ruimte voor de Rivier. Zo zal de Spiegelwaal bij Nijmegen-Lent mee stromen en zal het Munnikenland bij Slot Loevestein onder water staan. Pas als het water de voorspelde peilen boven 14m +NAP bij Lobith ruim overschrijdt, kan het waterschap overgaan tot dijkbewaking of het sluiten van coupures. Deze maatregelen zijn voorbereid en geoefend op uitvoering binnen de coronamaatregelen.

Wat doet Waterschap Rivierenland?

Hoogwater is indrukwekkend om te zien. Waterschap roept op om drukte te vermijden op dijken en kades. Houd afstand en ontzie de natuur in ondergelopen uiterwaarden.

Bij Lobith stijgt de Rijn vanmiddag naar 13m +NAP bij Lobith. Officieel is de waterstand dan ‘verhoogd’. Veel uiterwaarden stromen vol. Ook nevengeulen, zoals bij Nijmegen-Lent en Afferden, stromen mee met de Waal. De afgelopen jaren zijn deze aangelegd als onderdeel van Ruimte voor de Rivier. Naar verwachting stijgt de Rijn woensdagochtend naar 14m +NAP.  Dat is nog altijd een meter onder officieel ‘hoogwater’.

Indrukwekkend is het wel. Ook zomerkades van buitenpolders zullen overstromen. Door hoge druk van de rivier ontstaat er binnendijks kwel. In de loop van de week neemt dat toe. Op de Maas piekt het water komende nacht naar 11,80m +NAP bij Sambeek-Beneden. Dat is officieel een ‘verhoogde’ waterstand. Na morgen daalt de Maas licht. De buitenpolders langs de Afgedamde Maas zullen niet vol stromen.

Buitenpolders open, gemaal weggesleept

De afgelopen dagen bereidde Waterschap Rivierenland zich voor op ondergelopen buitenpolders en volle sloten door kwel. Zo openden we langs de Waal de inlaatsluizen van bijvoorbeeld de Gouverneurspolder bij Ochten en de Willemspolder bij Tiel. Door deze buitenpolders alvast vol te laten stromen, voorkomen we schade aan de zomerkades als straks de rivier er overheen stroomt.

Binnendijks was het al nat door veel regen afgelopen week. Nu komt daar kwel bij. Dat zorgt voor volle sloten en natte velden. Bij stuwen openen we schuiven, zodat het water makkelijker weg kan. Onze gemalen draaien volop om het water terug op de rivier te lozen.

Er is zoveel water in de Betuwe dat ons gemaal de Pannerling buiten bedrijf is. Dit drijvende gemaal op het Pannerdens Kanaal vult gewoonlijk de Linge bij Doornenburg. Om schade door hoogwater te vermijden, is het gemaal zaterdagochtend weggesleept naar de haven in Arnhem.

Op de grote rivieren nam ook Rijkswaterstaat maatregelen. Stuwen staan open op de Nederrijn (Driel, Amerongen), Lek (Hagestein) en Maas (Grave, Lith). Keersluizen sloten in het Amsterdam-Rijnkanaal (Ravenswaaij) en Maas-Waalkanaal (Heumen).

Dijkinspecties

Bij 13m +NAP bij Lobith start Waterschap Rivierenland de dagelijkse inspecties van de rivierdijken. Dijkbeheerders kennen hun dijken als hun broekzak. En weten waar ze op moeten letten: zaken als wellen, recente reparaties, een kwetsbare jonge grasmat. Waar nodig nemen we extra maatregelen. We monitoren voortdurend de waterstanden. Permanente dijkbewaking is nog niet aan de orde.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen