Molukse gemeenschap krijgt toch steun van gemeente Overbetuwe

Een grote afvaardiging van de Molukse gemeenschap uit Elst was aanwezig bij de raadsvergadering van gemeente Overbetuwe. Vol spanning wachtten ze op de resultaten van de besprekingen die achter gesloten deuren zijn geweest tussen hun vertegenwoordigers en gemeente Overbetuwe.

Meteen aan het begin van de raadsvergadering legde burgemeester Patricia Hoytink-Roubos een verklaring af. Hiermee kwam ze terug op de bij de behandeling van de motie “Een menselijk gebaar voor de Molukken” in de raadsvergadering van vorige week dinsdag, waarin ze begrip toonde voor de emoties na de afwijzing.

Gezamenlijk overleg

Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos is in gesprek gegaan met raadsleden, vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap in Elst en andere aanwezigen. Zij wilde de mogelijkheid om uiting te kunnen geven aan de betrokkenheid die velen in Overbetuwe voelen, bij inwoners van de gemeente die familie hebben op de door de aardbeving getroffen Molukken. In het gezamenlijk overleg is afgesproken dat de Molukse gemeenschap met enkele concrete projecten komt waarmee hun familieleden op de Molukken geholpen worden. Daarbij kan je denken aan wederopbouw van een school of kleinere, maar dringende hulpprojecten. Vervolgens trekken de gemeente en de Molukse gemeenschap gezamenlijk op bij het organiseren van ontmoetingen van de Molukse gemeenschap in Elst met andere inwoners van Overbetuwe om elkaar beter te leren kennen en om geld in te zamelen voor deze concrete projecten. Ook zal het college een gegarandeerde financiële bijdrage leveren aan die projecten.

Ondertekende verklaring

Twee vertegenwoordigers van de Moluks gemeenschap Estelle Manusiwa en Agoes Peilouw ontvingen een ondertekend exemplaar van de verklaring, zodat ze zwart op wit de afspraken op papier hebben. Om te laten zien dat ze het met de verklaring eens waren stonden ze tijdens de bekendmaking naast burgemeester Patricia Hoytink-Roubos. Zelf hebben ze het document niet ondertekent omdat ze niet wilden spreken voor de andere mensen van de Molukse gemeenschap.

Aparte bespreking

Na de verklaring ging de Molukse gemeenschap apart in beraad. De gemoederen waren nog enigszins verhit en het duurde even voordat de emoties genoeg gezakt waren om de resultaten met elkaar te bespreken. Niet iedereen was het eens met hoe de gemeente hen gaat helpen. Maar het werd ook heel duidelijk gemaakt dat het belangrijk was om voor ogen te houden dat ze hun familie in de Molukken wilden helpen. Daarvoor zijn ze bereid om zich in te zetten om zelf projecten te bedenken, acties te houden om geld in te zamelen en meer contact te maken met de overige inwoners in Elst. De Molukse gemeenschap wil graag hun geschiedenis en verbondenheid met de Molukken delen met andere inwoners van Overbetuwe. Velen in onze gemeente kennen de geschiedenis wellicht niet en snappen daarom misschien niet waarom de aardbeving in de Molukken zo’n grote emotionele impact heeft op een deel van onze inwoners.

Meer erkenning en betrokkenheid

Estelle Manusiwa en Agoes Peilouw vinden de toezegging een stap in de goede richting. Ze zijn nog wat sceptisch over de uitwerking van de afspraken, maar ze merkten in elk geval meer erkenning en betrokkenheid. Komende tijd zullen ze in elk geval concrete projecten op gaan zetten. Zodra de plannen verder zijn uitgewerkt, worden deze bekend gemaakt in de hoop dat velen in Overbetuwe hun betrokkenheid zullen laten zien.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen