Boeren mogen bevoorrading supermarkten niet platleggen

Foto: FB FDF

Actiegroep Farmers Defence Force mag woensdag niet de bevoorrading van supermarkten platleggen. Dat oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank in Lelystad in een kort geding dat was aangespannen door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

De boeren mogen wel actievoeren, maar het blokkeren van distributiecentra is verboden. Als ze dat wel doen, moeten ze een dwangsom van 100.000 euro per locatie betalen.

Naar de rechter

De brancheorganisatie stapte naar de rechter na berichten dat de actiegroep van boeren de bevoorrading van supermarkten in de week voor kerst wilden platleggen. Farmers Defence Force ontkende maandag tijdens de zitting dat ze de centra willen blokkeren, maar hebben wel acties aangekondigd die zich richten op de supermarktbranche.

Mark van den Oever, voorzitter van de FDF reageerde boos op Facebook. ‘De dictatuur is ingesteld! Het grootkapitaal wordt weer beschermd en de boer mag niet komen klagen bij de uitknijpers!’

“Onze FDF eensgezindheid, is onze kracht. Is onoverwinnelijk.”

“En dat weten ze: de profiteurs, de klimaatsalafisten, de politici. De intriganten. De tegenstelling met FDF kan niet groter zijn. FDF stond aan de basis, is initiatiefnemer, van het Landbouwcollectief; dat krachtige wapen dat het tegenovergestelde is van verdeeldheid. FDF heeft jullie vertrouwen nog nooit beschaamd! In tegenstelling tot al die andere partijen die hun brood op onze kosten verdienen; hun politieke spelletjes over onze rug spelen. Alle acties werden vooraf door onze tegenstanders betwijfeld en in diskrediet getrokken. Door leugens te verspreiden om ons uiteen te drijven. Wat niet is gelukt. Al onze acties waren binnen de kaders van de wet. En onze aangekondigde acties zullen dat ook zijn. Ze zullen creatief zijn, slim, hard, en ons doel dienen. Een doel dat gerechtvaardigd is. Een doel dat bereikt moet worden. Omdat anders de Nederlandse landbouwsector wordt geëlimineerd. Wij van onze bedrijven worden weggeveegd. De voorgenomen provinciale beleidskaders maken dat nog maar eens duidelijk evenals de opstelling van Den Haag tot nu toe. De opstelling van de supermarktgiganten maken dat duidelijk. Alle andere belangen lijken zwaarder te tellen dan die van ons. Terwijl dat ook de belangen zijn voor de Nederlandse burgers. De bedrijven, banen en bedrijvigheid door de landbouw, houden Nederland en het Nederlandse platteland levend en levensvatbaar. Daarom is één groot FDF boerenfront, nog nooit zo belangrijk geweest als op 18 december! Vertrouw ons. Rijd met ons. Voor onze toekomst en in ons belang. Het belang van jou gezin, jou familie, jou bedrijf en jou toekomst. Geen van die andere partijen maakt zich daar ooit één dag druk om. Wij hebben elkaar en met elkaar, met die grote FDF vuist, laten we op 18 december zien wie wij zijn! De kracht en pracht van Nederland. Met zijn allen één!” (13 december 2019) Zo laat hij weten op de website van FDF.

Mark roept de boeren op om 18 december níet mee te demonstreren.

De organisatie Farmers Defence Force is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter. Vooralsnog wordt er gevraagd om te wachten met op pad te gaan.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden