Column Brigitte Faber-de Lange: Het is stil op straat…

Brigitte Faber-de Lange, wethouder gemeente Overbetuwe
Brigitte Faber-de Lange, wethouder gemeente Overbetuwe
Foto: Gemeente Overbetuwe

Al een paar weken leven we in een andere werkelijkheid vanwege de corona-crisis. De ‘intelligente lockdown’ zorgt ervoor dat veel gewone dingen niet meer kunnen of opeens anders zijn. En die situatie duurt nog een tijd, tot en met 28 april sowieso. Ook thuis verandert er veel.

Met twee volwassen kinderen is dat goed te doen. We nemen meer tijd voor uitgebreid koken en bakken, we sporten mee met video’s in de woonkamer en het huis en de tuin is lange tijd niet zo netjes geweest als nu. En net als veel anderen zijn onze dochter en ik nu al met de tweede puzzel van 1000 stukjes bezig en staan er beren voor het raam voor de berenjacht.

Belangrijk om je aan de regels te houden

Het is enorm belangrijk dat we ons allemaal houden aan de regels. Voor alle kwetsbaren om ons heen, ouderen en mensen met een zwakke gezondheid en ook voor de mensen in de zorg. Dat wij allemaal hen beschermen tegen dit virus. Mijn gedachten gaan uit naar de mensen die een dierbare zijn verloren aan corona, nu zelf ziek zijn of zich grote zorgen maken om iemand uit hun gezin of omgeving. Heel veel sterkte.

Dankbaar mogen we zijn dat er zo veel kanjers in de zorg alles op alles zetten om te zorgen voor de enorme groep van ernstig zieke patiënten. Een groot respect heb ik voor de inzet van artsen, verpleegkundigen en alle andere professionals in de zorg. Zowel in de ziekenhuizen, maar ook in de verpleeghuizen en in de wijk. Heel hartelijk bedankt.

Aangepaste vorm

Op veel terreinen van de samenleving gaat het werk in aangepaste vorm door. En gelukkig maar dat we nog naar de winkel kunnen. Sommige bedrijven kunnen nog door werken, maar een grote groep bedrijven heeft het zwaar vanwege verplichte sluiting of veel minder omzet. Ik hoop dat de maatregelen van het Rijk en de gemeente er aan bijdragen dat deze bedrijven overeind blijven.

Ook de ambtenaren van de gemeente Overbetuwe werken hard door. Als de werkzaamheden het toelaten werkt iedereen zo veel mogelijk vanuit huis, ook de wethouders. Gelukkig kan er technisch heel veel: video-bellen en vanuit huis kunnen we via een beveiligde verbinding bij de bestanden komen. Heel veel werk kan dus doorgaan.

Wel verandert het werk voor veel van onze collega’s en vragen we veel flexibiliteit van hen. Inwoners, bedrijven en instellingen vragen steun aan de gemeente en wij doen er alles aan zo goed mogelijk te helpen. Daarnaast zijn onze BOA’s druk met het handhaven van de maatregelen en zijn de medewerkers van de werf druk met het verwerken van al de restanten van de opruimactiviteiten en het tuinieren. Samen doen we wat we kunnen. En ik ben er van overtuigd dat we alleen door samen te werken deze crisis het hoofd kunnen bieden. Hou vol! En wees een beetje lief voor elkaar.

Hartelijke groet, Wethouder Brigitte Faber-de Lange

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen