Blog Peter de Waard; Eurovisie

Foto: Peter de Waard

Tot mijn eigen verbazing, heb ik met veel plezier naar de alternatieve uitzending van het Eurovisie Songfestival gekeken. Normaliter ben ik niet zo’n fan. Maar het kwam uit Nederland en ik was benieuwd naar de presentatie van Edsilia, Chantal en Jan. We maken in heel Europa eenzelfde crisis door en dat verbindt. Geldt dat ook voor de EU?

Net als veel Nederlanders ben ik afgehaakt met kijken naar het Songfestival, toen de meest absurde optredens hoge ogen gooiden. Het aantal punten werd vooral bepaald, door hoe populair je was bij buur- en andere bevriende landen. Knap dat we daar als Nederland niet in zijn blijven hangen en met kwalitatief goede inzendingen weer echt mee zijn gaan doen. We hebben het festival zelfs weten te winnen.

Onaardig

In Europa konden minister van Financiën Dijsselbloem en Eurocommissaris Timmermans hun gedroomde positie wel vergeten, omdat ze onaardig waren geweest over landen in Zuid en Oost Europa. Dat ze feitelijk gelijk hadden, bleek minder van belang. Nu vinden sommige Europese landen ons niet aardig, omdat we onze portemonnee niet zonder meer willen trekken om met onze spaarcenten hun corona-problemen te betalen.

Economisch eigenbelang

Ook hier zal kwaliteit het, naar mijn overtuiging, uiteindelijk winnen van het sentiment. We hebben natuurlijk een economisch eigenbelang dat het in Zuid en Oost Europa goed gaat. Naast dat je solidair wilt zijn, is dat een goede reden om samen de problemen aan te pakken. Maar het kan niet zo zijn dat wij bezuinigen, de pensioenleeftijd en de BTW verhogen om het geld vervolgens naar die landen te brengen, waar ze niet bereid zijn om die hervormingen door te voeren.

Win win

Net als met songfestival zullen we het in Europa niet redden door alleen maar aardig tegen elkaar te doen. Als ze in Zuid en Oost Europa bereid zijn om onze degelijke financiële lijn te volgen, dan kunnen we allemaal winnen.

Peter de Waard
Fractievoorzitter VVD Overbetuwe
[email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen