Alternatief programma Airborne Overbetuwe

Buiten expositie met herdenkingsmonument
Buiten expositie met herdenkingsmonument
Foto: Overbetuwe Nieuws

De Airborne-gemeenten Overbetuwe, Ede, Arnhem en Renkum vertellen samen het verhaal van Operatie Market Garden. Over september 1944, maar ook over de impact die het vandaag de dag nog heeft.

Vorig jaar stonden we massaal stil bij de 75ste herdenking van Operatie Market Garden met een speciaal en uitgebreid programma. Vanwege de coronapandemie herdenken we 76 jaar vrijheid op een ingetogen manier: Samen herdenken we thuis.

Aangepaste herdenking thuis te volgen

De herdenking op 19 september is dit jaar in aangepaste vorm met slechts enkele aanwezigen. De Poolse en Britse veteranen en nabestaanden zullen niet aanwezig zijn. Het herdenken van Operatie Market Garden doen we dit jaar op afstand, maar wel met elkaar.
Alle herdenkingen worden door Omroep Gelderland of TV Gelderland uitgezonden.

Extra activiteiten in Driel

Buitenexpositie

Sinds 9 augustus is er een buitenexpositie te bezoeken op het Polenplein in Driel. Rondom het monument staan veertien presentatiepanelen die het verhaal van Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog vertellen, vanaf de inval in 1939 tot en met het einde van de oorlog. In het bijzonder is er aandacht voor de Poolse bijdrage aan de bevrijding van Nederland.

Deze expositie is een aanvulling op dat wat te zien is in het Informatiecentrum De Polen van Driel. De expositie is te bezoeken tot en met eind september. De expositie in Driel is verbonden met soortgelijke buitenexposities in de andere Airborne-gemeenten.

Glas-in-loodraam

Tijdens de week van de herdenking wordt het glas-in-loodraam in het bijzijn van vertegenwoordigers van voetbalvereniging RKSV en de 6e Airborne brigade uit Krakau in het Informatiecentrum De Polen van Driel onthuld. De geschiedenis van voetbalvereniging RKSV Driel is nauw verbonden met de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade. Dat is te zien in de clubkleuren en het club logo van voetbalvereniging RKSV.

De Poolse veteranen boden op 19 mei 1947 dit glas-in-loodraam aan, als bijdrage aan het herstel van de in het oorlogsgeweld vernielde jongensschool. In het raam staat het Poolse para-embleem met adelaar afgebeeld. Het werd geplaatst in de voorgevel van de jongensschool. De gift van de veteranen stond symbool voor hun bijdrage aan de wederopbouw. Borstbeeld Generaal Sosabowski.

Borstbeeld Generaal-majoor Sosabowski

De gemeenteraad van Overbetuwe heeft eerder besloten om een borstbeeld van Generaal-majoor Sosabowski, commandant van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade, te laten maken en te plaatsen in Driel. Dit beeld is een kopie van het borstbeeld van de Poolse generaal zoals dat in Warschau staat. Het borstbeeld wordt op dit moment gemaakt en wordt op een nader te bepalen moment onthuld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen