Maak je dorp of stad groen en klimaatslim met de Challenge Groene Icoonprojecten

Heb jij een goed idee voor jouw dorp?
Foto: Lilia Bujor on Unsplash

Gelderse steden en dorpen mogen veel groener worden. De provincie Gelderland komt daarom met de Challenge Groene Icoonprojecten. Zij daagt Gelderse gemeenten, ondernemers en andere partijen uit, om hun stad of dorp groen en klimaatslim te maken. Uit de beste icoonprojecten worden er negen geselecteerd en deze ontvangen een bijdrage van € 100.000 om het project te realiseren.

Het gaat niet goed met de Nederlandse natuur. Door klimaatverandering hebben we vaker last van extreem weer, zoals extreme droogte, hitte en hevige regenval. De variatie in planten en dieren gaat hard achteruit. We kunnen en moeten onze Gelderse dorpen en steden beter voorbereiden op de gevolgen van klimaatveranderingen en de biodiversiteit versterken.

Groen icoonproject

De provincie Gelderland daagt met de challenge gemeenten, ondernemers, landschapsarchitecten, projectontwikkelaars en anderen uit om met ideeën te komen om  een grijze, versteende plek in hun eigen stad of dorp te veranderen naar een groen icoonproject. Een groen icoonproject is een plek in de bebouwde kom van minimaal duizend vierkante meter, die groener wordt gemaakt. Al hoeft niet een aaneengesloten locatie te zijn, de grootste voorwaarde is dat de plek publiek toegankelijk is. Het groener maken van een plaats zorgt ervoor dat er meer variatie komt in flora en fauna. Het resulteert in een plek dat verkoeling biedt bij hitte, regenwater vasthoudt en bezoekers de kans biedt om te bewegen, te recreëren en elkaar te ontmoeten. De groenere locatie wordt zo een iconische plek, die hopelijk anderen inspireert iets soortgelijks te doen in hun omgeving.

Groen, groener, groenst

Door het weghalen van stenen, beton en asfalt en daarvoor in de plaats allerlei kruiden, struiken en bomen te planten, vergroen je al de omgeving. Dit levert voedsel op voor dieren en biedt hun schuilplaatsen en een plek om zich voort te planten. Daardoor neemt de biodiversiteit toe in onze Gelderse dorpen en steden. Het vergroenen helpt ook het tegengaan van de toenemende droogte en hitte. De heftige regenbuien komen steeds vaker voor en door meer groen in steden en dorpen kan regenwater beter worden opgevangen. Daarnaast houden bomen en struiken van het regenwater en bieden ze verkoelende schaduw tijdens hete periodes.

Groene steden en dorpen

De provincie Gelderland wil twee vliegen in één klap slaan met deze challenge. Gedeputeerde Peter Drenth (biodiversiteit): “We werken in Gelderland hard aan het herstel en versterken van onze biodiversiteit. Dat doen we niet alleen in de natuurgebieden en op het platteland, maar ook in onze wijken en binnensteden is het belangrijk om planten en dieren te helpen. Daar liggen veel kansen.”

Klimaatslim

Onze dorpen en steden zullen beter moeten worden voorbereid op de gevolgen van extreme klimaatveranderingen. Een van de oplossingen hiervoor is om steden en dorpen groener te maken en anders met regenwater om te gaan. Gedeputeerde Peter Kerris (klimaatadaptatie): “We hebben meer groen nodig in onze steden en dorpen als we klaar willen zijn voor het weer van morgen. Het planten van meer bomen kan al helpen om hittestress te verminderen. Met meer groen en minder steen houden we ons hoofd koel en onze voeten droog!”

Win €100.000 voor jouw droomplan

Projectvoorstellen voor Groene Icoonprojecten in Gelderland kunnen vanaf maandag 4 januari 2021 ingediend worden. De eerste twintig ingediende voorstellen ontvangen een bijdrage aan de ontwerpkosten van maximaal € 15.000. Als je een ontwerp hebt gemaakt, dan kan je meedingen voor de hoofdprijs. Een onafhankelijke jury kiest eind 2021 de negen beste ontwerpen uit. Deze projecten winnen elk een bijdrage van maximaal € 100.000 om hun plannen uit te voeren en hun droomproject waar te maken.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op Challenge Groene Icoonprojecten Gelderland.

Lees ook: Natuur in Gelderland gewaardeerd door Nederlandse vakantiegangers

Bron: Provincie Gelderland

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden