112

Politie houdt komende periode controles op fietsverlichting

De politie hield een fietsverlichtingcontrole in Elst
De politie hield een fietsverlichtingcontrole in Elst
Foto: Instagram Politie Overbetuwe

De politie gaat komende periode controles houden op fietsverlichting. In de donkere tijd van het jaar is het belangrijk om zichtbaar te zijn. Gisteren heeft de politie dan ook fietsers in Elst gecontroleerd.

Dinsdagmorgen heeft politie Overbetuwe een fietsverlichtingscontrole gehouden tussen 07.30 en 08.10 uur. op de Centuurbaan in Elst . Daarbij hebben ze elf bekeuringen uitgeschreven.

fietsverlichting

 

Vaak hebben fietsers geen idee hoe slecht ze zichtbaar zijn in het donker. Vooral als ze ook nog donkere kleding dragen en vergeten hun lampen aan te zetten. Zet dus voor jouw veiligheid en van overige weggebruikers jouw lampen, voor én achter, aan als je weggaat. Dit geldt natuurlijk ook voor andere tweewielers. Dus val op in het donker!

 

 

Fietsers weten dat fietsverlichting belangrijk is

Maar toch fietsen ze te vaak zonder verlichting en dat brengt risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld omdat:

  • De verlichting is vergeten.
  • De batterijen leeg zijn.
  • De verlichting kapot is.
  • De verlichting gestolen is.

Verlichting is niet zozeer voor jouw eigen zicht, maar vooral zodat automobilisten je zien. Fietsverlichting gaat vaak niet volgens de regels. Hier vind je de regels! De belangrijkste is straatverlichting aan = fietsverlichting aan! Het achterlicht is het belangrijkst, omdat je het achteropkomende verkeer niet kunt zien aankomen.

Hoe kan jij beter opvallen?

Je kan zelf al veel doen om lekker op te vallen in het verkeer.

  1. Zet je fietslicht aan. Meedoen is makkelijk! Een handige cue is de straatverlichting. Staat deze aan? Dan is het tijd je fietsverlichting aan te zetten. Ook bij regen of mist is verlichting verplicht.
  2. Check je fiets. Is jouw fietsverlichting en -reflectie in orde? Je controleert het gemakkelijk met de VVN Fietscheck. Is je verlichting kapot? Repareer het zelf of breng je fiets naar de fietsenmaker, zodat je weer veilig onderweg kunt.
  3. Val op met je kleding. Bij regen, schemering en in het donker valt felle​ of lichtgekleurde kleding het beste op. Reflecterende strips helpen ook om beter op te vallen.

Bron: Veilig Verkeer Nederland, Kom Veilig Thuis, Politie Overbetuwe

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen