Hoogwater update 6 februari: sneeuw en steeds meer kwel

Foto: Overbetuwe Nieuws

Waterschap Rivierenland heeft komende periode niet alleen met hoogwater te maken maar ook met winterse omstandigheden. Blijf thuis als de wegen niet veilig zijn en vermijd dijken als het mogelijk is om ongelukken te voorkomen.

Waterschap Rivierenland heeft de handen vol om hoogwater en onze veiligheid in de gaten te houden. De Rijn stijgt nog nauwelijks, zondag wordt de piek verwacht. Intussen komt er sneeuw. Wat doet Waterschap Rivierenland? Hier is de laatste update.

De situatie: hoogwater en sneeuw

De Rijn bij Lobith stijgt nog mondjesmaat naar 14,50m +NAP op zondag. Het zal nog dagen duren voordat de rivier merkbaar zakt. Voorbij Gorinchem stroomt het rivierwater snel naar zee en vallen de waterstanden mee. Ook de Maas blijft verhoogd. De Maas schommelt rond een verhoogde waterstand van 10m +NAP bij Sambeek-Beneden.

Het hoogwater levert indrukwekkende beelden op van de volle uiterwaarden en de dijken, waarachter we wonen en werken. Zondag komt er sneeuw. Dat betekent extra gladheid op de dijken, een extra reden om een bezoek aan de dijk te beperken.

Geen extra coupures, veel kwel

Met de verwachte waterstanden hoeven er dit weekend geen extra coupures dicht in de rivierdijken. Dat blijft nu beperkt tot de Lage Markt in Nijmegen. Of ook andere coupures sluiten, wordt per dag beoordeeld. Dagelijks worden ook de dijken geïnspecteerd.

Door de druk van de rivieren neemt binnendijks de kwel toe uit de ondergrond. Velden staan onder water, sloten stromen over. Wellen zijn een normaal fenomeen, dat toeneemt naarmate een hoogwatergolf aanhoudt. Ze vormen geen risico, zo lang het water geen grond mee voert uit de dijk. Waar nodig wordt een wel ‘opgekist’: zandzakken houden water vast voor tegendruk.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen